Ucraina a gasit optiuni pentru a lupta eficient impotriva dronelor iraniene Shahed: „Obiectivul nostru in acest an este de a achizitiona peste 200.000 de drone de atac si de recunoastere”

externe

Potrivit datelor oficiale, in luna mai, Rusia a atacat Ucraina cu peste 300 de drone „Shahed”, acesta fiind cel mai mare numar inregistrat vreodata de la debutul invaziei ruse in Ucraina. Acest lucru a dat un impuls pentru combinarea tuturor eforturilor autoritatilor si ale dezvoltatorilor de noi tehnologii pentru a lupta impotriva dronelor iraniene, scrie Reuters, citata de Glavcom.

La sfarsitul lunii trecute, intr-o incapere din centrul Kievului, departe de ochii curiosilor, sute de ingineri si inventatori s-au intalnit cu militari ucraineni de rang inalt pentru a analiza modalitati de neutralizare a dronelor ieftine care ameninta orasele ucrainene in fiecare zi. Agentia Reuters a fost singura institutie media invitata la eveniment.

Dronele iraniene zboara atat de jos incat radarele folosite pentru apararea antiaeriana nu le pot depista, iar sistemele lor de navigatie sunt suficient de robuste pentru a le face greu de doborat cu ajutorul frecventelor radio si al altor arme. De aceea, este important sa se gaseasca contramasuri inovatoare, scrie publicatia.

Occidentul a dezvoltat sisteme de aparare antiaeriana pentru a contracara atacurile cu rachete. Dar decizia de a distruge „o drona in valoare de 50.000 de dolari cu rachete care costa 1 milion de dolari, nu este o solutie”.

„Nu este profitabila, asa ca trebuie sa reducem drastic costul instrumentelor pe care le folosim pentru a distruge vehiculele aeriene fara pilot de tip Shahed”, a declarat vicepremierul Mihailo Fedorov.

Prin urmare, este vorba despre detectarea dronelor prin mijloace acustice si de alta natura, precum si despre distrugerea efectiva a acestora. In 2022, in Ucraina a fost lansat proiectul „Armata de drone”, care s-a transformat intr-un program de stat care acopera totul, de la productia de vehicule aeriene fara pilot pana la formarea pilotilor de drone.

Potrivit lui Fedorov, productia de drone este acum dispersata in toata Ucraina, pentru a face fata atacurilor aeriene rusesti. Dupa cum a explicat vicepremierul, producatorilor li s-a ordonat sa distribuie activitatea in diferite locatii si sa foloseasca adaposturi antiaeriene pentru unele parti ale procesului de productie.

„Astazi, aceasta abordare functioneaza si toti producatorii continua sa lucreze, iar rachetele nu perturba productia. Desigur, exista lovituri, dar nu sunt eficiente”, a subliniat el. Fedorov a adaugat ca peste 80% din dronele achizitionate pentru fortele armate sunt de productie ucraineana.

La randul sau, Anatoli Hrapcinski, care lucreaza pentru o firma care dezvolta tehnologii de razboi radio-electronic, a comparat abordarea Ucrainei in materie de inovare tehnologica cu cea a Rusiei. Potrivit acestuia, in timp ce Rusia prefera o abordare „de sus in jos” si este dominata de intreprinderi de stat, in Ucraina forta motrice este sectorul privat, care implica o serie de companii mici.

„Cand am inceput acest proiect anul trecut, existau sapte companii care puteau sa vanda drone catre stat. Astazi sunt deja 40, iar pana la sfarsitul anului vor fi 50”, a comentat Fedorov. Generalul de brigada Iuri Scigol a subliniat ca, la cateva luni dupa inceperea razboiului, a devenit clar ca cea mai eficienta modalitate de a efectua recunoasteri si de a lovi inamicul sunt vehiculele aeriene fara pilot.

Scigol, care supervizeaza achizitiile pentru programul de stat, a declarat ca pana in prezent au fost achizitionate 15.000 de drone.

„Obiectivul nostru in acest an este de a achizitiona peste 200.000 de drone de atac si de recunoastere de mari dimensiuni. Vom cumpara atatea drone cate sunt disponibile pe piata”, a declarat Scigol.

In acelasi timp, numarul total de drone folosite de aparatorii ucraineni pe campul de lupta este necunoscut.

Organizatorii evenimentului au cerut agentiei Reuters sa nu dezvaluie numele participantilor din motive de securitate. Insa au fost anuntate anumite solutii la problema cu dronele iraniene. Unul dintre dezvoltatori, Oleksandr, a declarat ca echipa sa prezinta un „quadrocopter” care are aripi pe langa un motor cu elice. El a spus ca poate zbura mult mai repede si mai mult timp decat alte drone.

„Va fi o drona care … va decola vertical pentru a intercepta sau depasi dronele, pentru a le dobori sau pentru a le bloca”, a spus el.

Un alt participant, Iuri, inginer si director adjunct al unei companii ucrainene, a declarat ca echipa sa a prezentat noi sisteme de lupta electronica impotriva dronelor, care vor fi mai eficiente impotriva Shahed decat toate cele prezentate anterior, dar nu a dezvaluit tehnologia in sine.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: