Ucraina anunta ca munitiile cu dispersie vor fi „un atu” impotriva Rusiei. Kievul mai are stocuri reduse de munitie conventionala

externe

Kievul vede munitiile cu dispersie ca fiind urmatorul „atu” in lupta sa impotriva fortelor rusesti, a declarat marti ministrul ucrainean al apararii, potrivit Politico.

La summitul NATO, Oleksiy Reznikov a respins dezaprobarea unor tari si grupuri umanitare fata de decizia guvernului american de saptamana trecuta de a trimite Ucrainei aceste arme controversate.

„Asa cum am primit in mai 2022 de sisteme de artilerie de 155 de milimetri, s-a dovedit a fi un atu. In iulie, am primit diferite tipuri de [sisteme de rachete cu lansare multipla], a devenit [urmatorul atu] … Si sper ca munitiile cu dispersie [devin] urmatorul atu ca armament sau munitie pentru eliberarea teritoriilor noastre”, a spus el.

Reznikov a insistat ca utilizarea acestor arme va fi limitata la zonele non-urbane de pe teritoriul Ucrainei. Partenerii Ucrainei vor fi informati cu privire la utilizarea si efectul armelor cu dispersie, a spus el.

Anterior, secretarul de stat american Antony Blinken a aparat decizia de a include aceste arme in urmatorul pachet de armament de 800 de milioane de dolari al SUA pentru Kiev.

„Stocurile din intreaga lume si din Ucraina de munitii unitare, nu de munitii cu dispersie, se terminau, erau pe cale sa se epuizeze”, a declarat Blinken intr-un interviu acordat MSNBC. „Si astfel, alegerea dificila, dar necesara, de a le da munitiile cu dispersie s-a rezumat la acest lucru: Daca nu o faceam, atunci vor ramane fara munitie. Daca raman fara munitie, atunci vor fi lipsiti de aparare.”

Spania se numara printre cei mai vehementi opozanti ai deciziei, ministrul apararii Margarita Robles afirmand ca „apararea legitima a Ucrainei… nu ar trebui sa se faca cu bombe cu dispersie”.

Marea Britanie – un important furnizor de arme pentru Ucraina – si-a exprimat, de asemenea, disconfortul fata de decizia SUA.

Bombele cu dispersie sunt interzise de multe tari, dar nu si de SUA, Ucraina si Rusia. Munitiile arunca bombele explozive pentru a ucide soldatii inamici pe o suprafata mare, dar munitiile neexplodate pot reprezenta o amenintare pe termen lung pentru civili.

Rusia a folosit propriile sale munitii cu dispersie impotriva Ucrainei de la invazia sa de peste un an, iar Ucraina a raspuns, de asemenea, cu astfel de arme.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: