externe

Ucraina anunta ca Rusia a acceptat „verbal” propunerile pentru incetarea focului. Urmeaza o intalnire intre Putin si Zelenski

Negociatorul-sef ucrainean in discutiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat sambata ca Moscova a acceptat „verbal” principalele propuneri ucrainene, adaugand ca Kievul asteapta in prezent o confirmare scrisa, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Vorbind in cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de inteles ca discutiile menite sa puna capat ostilitatilor au facut progrese semnificative.

„Federatia Rusa a dat un raspuns oficial tuturor pozitiilor (ucrainene), si anume ca le accepta, cu exceptia chestiunii Peninsulei Crimeea”, anexata de Moscova in 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adaugat ca nu a exista „o confirmare oficiala in scris”, partea rusa dandu-si acceptul „verbal”.

David Arahamia a mai spus ca, daca in cele din urma, va avea loc o intalnire intre presedintii ucrainean, Volodimir Zelenski, si rus, Vladimir Putin, „cel mai probabil” s-ar desfasura in Turcia.

Seful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, care saptamana aceasta a gazduit delegatiile rusa si ucraineana in tara sa, „ne-a sunat pe noi si pe Vladimir Putin” vineri, spunand ca va gazdui o astfel de intalnire, a dezvaluit el.

„Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem ca cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara”, a adaugat negociatorul ucrainean.

De la inceputul invaziei Ucrainei la 24 ianuarie, Volodimir Zelenski a cerut in mod repetat convorbiri intre patru ochi cu Vladimir Putin.

Negociatorul ucrainean a subliniat ca Moscova a convenit in timpul discutiilor ca un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi „singura cale de iesire din aceasta situatie”.

Daca ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, „fie vom reveni la starea de razboi, poate, fie la noi negocieri”.

Kremlinul a insistat ca Ucraina sa renunte la aderarea la NATO si sa opteze pentru neutralitate, reaminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

3 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

6 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

6 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

6 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

6 ore ago