Ucraina are nevoie de noi victorii militare pentru obtine mai mult ajutor

externe

La Washington, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut capital de imagine si de promisiuni. Dar numai pe campul de lupta Ucraina va putea cu adevarat convinge Statele Unite si Occidentul sa o sustina in continuare, potrivit analistilor, comenteaza AFP citata de Agerpres.

Scurta vizita de miercuri a presedintelui ucrainean intervine „intr-unul dintre cele mai sumbre momente, deoarece amintirea victoriei de la Herson (oras din sud ocupat de rusi si eliberat de armata ucraineana in noiembrie) se stinge, iar costul razboiului continua sa creasca”, analizeaza Michael Horowitz, expert in probleme de securitate din compania de consultanta Le Beck.

„Aceasta vizita este menita sa dea speranta. Din acest unghi, Zelenski este un comunicator excelent”, subliniaza el.
Ne vom aminti intr-adevar de imaginea lui Joe Biden, costum bleumarin si cravata in culorile Ucrainei, cu mana pe umarul lui Volodimir Zelenski, intr-un pulover kaki si bocanci, in timp ce cei doi merg in umbra colonadelor Casei Albe. Sau cea a presedintelui ucrainean, aclamat de Congresul american, care desfasoara un mare steag albastru si galben adus de pe front.

Washingtonul va sprijini Kievul „atat timp cat este nevoie”, a repetat de mai multe ori presedintele american.

Volodimir Zelenski a promis ca Ucraina „nu se va preda niciodata”, si a subliniat a o ajuta „nu este actiune de caritate, este o investitie in securitatea mondiala si democratie”. „Nu putem sa inghetam aceasta batalie ori sa o amanam”, a insistat presedintele ucrainean, care adeseori a parut ca se adreseaza in principal republicanilor.

Conservatorii, care vor prelua in ianuarie controlul partial al Congresului, s-au intrebat deja cu voce tare despre valoarea si distributia ajutorului colosal pe care Statele Unite il furnizeaza Ucrainei.

„Dar, ca de multe ori, comunicarea nu este totul”, subliniaza Michael Horowitz, subliniind ca o problema primordiala, a sfarsitului pe care l-ar putea cunoaste conflictul, a ramas nerezolvata.

„Pentru mine, in calitate de presedinte, `o pace justa` nu implica niciun compromis in ce priveste suveranitatea, libertatea si integritatea teritoriala a tarii mele”, a spus Volodimir Zelenski.

Joe Biden s-a ferit sa propuna propria sa definitie a unei „paci juste”. Presedintele american repeta ca nicio decizie cu privire la Ucraina nu va fi luata „fara Ucraina”, in conditiile in care presedintele francez Emmanuel Macron provoaca iritare trasand deja contururile unei solutii negociate care, in opinia sa, ar trebui sa ofere „garantii” de securitate Rusiei.

Pentru Michael Horowitz, daca Ucraina doreste sa descurajeze Occidentul in a o forta sa negocieze, „are nevoie, mai mult decat orice, de noi victorii militare. Este singura modalitate de a elimina cu adevarat plictiseala” si de a obtine mai mult ajutor. Doar ca, subliniaza expertul, pentru a ajunge la aceste victorii, trebuie mai mult ajutor.

Washingtonul a anuntat miercuri o noua livrare de arme si a raspuns uneia dintre cererile majore ale Kievului prin includerea unui sistem perfectionat de rachete sol-aer Patriot, insa refuza, deocamdata, sa furnizeze echipamente mai grele, in special rachete cu raza lunga de actiune.

„Nu suntem in 1944 sau 1945”, cand infrangerea Germaniei naziste devenise inevitabila, aminteste Mikola Bielieskov, de la Institutul national ucrainean de cercetari strategice. Situatia actuala „seamana mai mult cu 1942 sau inceputul anului 1943. Drumul este lung pana la un triumf final” asupra Rusiei, adauga el.

„Pentru urmatoarele luni, Ucraina este intr-o forma buna in ceea ce priveste sprijinul financiar atat din partea Statelor Unite, cat si a europenilor”, este de parere Luke Coffey de la think tankul conservator Hudson Institute.

Expertul se asteapta ca armata ucraineana sa treaca iarna aceasta la ofensiva pentru a elibera de rusi orasul Melitopol, in sud-est, pentru a relansa solidaritatea occidentala.

„Totusi, trebuie sa incepem sa ne gandim la acest razboi in termeni de ani, nu de luni. Si trebuie sa ne pregatim in consecinta”, avertizeaza el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: