Ucraina cauta solutii diplomatice cu vecinii, dupa ce a depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului cu privire la interdictii si a amenintat cu restrictii la importuri

externe

Ucraina a acceptat joi un sistem de licente pentru tranzactiile cu cereale cu Slovacia, si a facut eforturi in directia unui acord cu Polonia pentru a pune capat restrictiilor impuse de vecinii sai asupra cerealelor pe care le-a trimis pe rute alternative pe uscat, potrivit Reuters.

Saptamana trecuta, Slovacia, Polonia si Ungaria au impus restrictii nationale asupra importurilor de cereale ucrainene, dupa ce executivul Uniunii Europene a decis sa nu extinda interdictia asupra importurilor.

Tarile au sustinut ca bunurile agricole ieftine ucrainene menite in principal sa tranziteze spre vest si catre porturi, au fost vandute la nivel local, in dauna propriilor fermieri. UE, care a impus interdictia in mai, a decis sa nu o mentina, dupa ce Ucraina a promis ca va inaspri controalele.

In marea parte a anului trecut, aproximativ 60% din cerealele din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, au tranzitat cele cinci tari din estul UE.

Conflictul s-a intensificat pe masura ce Ucraina, care s-a axat pe rutele terestre dupa ce Rusia a instituit o blocada la porturilor sale de la Marea Neagra, a depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) cu privire la interdictii si a amenintat cu restrictii la importuri drept represalii.

Ministerul Agriculturii din Slovacia a declarat ca a convenit cu Ucraina sa instituie un sistem de licente pentru comertul cu cereale, care, odata instituit, va permite ridicarea interdictiei de import a patru marfuri ucrainene in Slovacia.

„(Ministrii) au convenit asupra crearii unui sistem de comert cu cereale bazat pe eliberarea si controlul licentelor”, a declarat ministerul slovac prin e-mail. „Pana cand acest sistem va fi pus in functiune si testat pe deplin, interzicerea importurilor a patru marfuri din Ucraina ramane in vigoare”.

Ucraina a fost de acord sa renunte la plangerea OMC, a declarat ministerul slovac.

Un purtator de cuvant al OMC a declarat insa ca in prezent nu exista informatii despre o posibila anulare a cererii Ucrainei de consultari.

Ucraina a declarat ca, in cadrul unui apel telefonic cu omologul sau polonez, ministrul agriculturii a fost de acord sa gaseasca o solutie la disputa cerealelor in interesul ambelor tari.

„Nu exista cineva in Ucraina care sa doreasca sa creeze probleme fermierilor polonezi”, a declarat ambasadorul Ucrainei in Polonia, Vasyl Zvarych, agentiei de presa de stat poloneza PAP, adaugand ca este de parere ca s-ar putea ajunge la un acord cu privire la problema cerealelor.

Ministrul spaniol al agriculturii a declarat luni ca interdictiile par ilegale, in timp ce omologul sau francez a spus ca pun sub semnul intrebarii solidaritatea europeana.

Presedintele Volodimir Zelenski si-a suparat vecinii cand a spus in cadrul Adunarii Generale a Natiunilor Unite ca Ucraina lucreaza pentru a pastra rutele terestre pentru exportul de cereale, dar ca „teatrul politic” din jurul importurilor de cereale nu face decat sa ajute Moscova.

Presedintele polonez Andrzej Duda era de asteptat sa se intalneasca cu Zelenski la New York, dar aceasta intalnire nu a mai avut loc. Intrebat despre acest lucru, intr-un interviu acordat postului privat TVN24, el a spus ca „atmosfera a devenit tensionata” si ca a fost dezamagit de cuvintele lui Zelenski.

Cu toate acestea, a adaugat ca „desigur” ca sunt inca prieteni si ca spera sa vorbeasca fata in fata cu Zelenskiy de indata ce se va ivi ocazia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: