Ucraina cere reluarea transportului maritim fara participarea Rusiei, Kremlinul anunta ca navele care intra in zona fara garantiile sale ar fi in pericol

externe

tratative, Ucraina, Elvetia, nu au sens, Rusia, Dmitri Peskov

Rusia a lovit porturile ucrainene marti, la o zi dupa ce s-a retras din acordul sustinut de ONU pentru a permite Kievului sa exporte cereale, potrivit Reuters.

Rusia a declarat ca a lovit depozitul de combustibil din Odesa si o fabrica de drone maritime, ca razbunare pentru atacurile Ucrainei asupra podului Kerci.

La scurt timp dupa ce podul a fost lovit luni, Moscova s-a retras din acordul de transport de cereale, o miscare despre care Natiunile Unite spun ca va duce la foamete in intreaga lume.

Resturi si valurile exploziei au deteriorat mai multe case si infrastructura portuara din Odesa, potrivit comandamentului militar de sud din Ucraina. Autoritatile locale din portul Mikolaiv au anuntat ca a izbucnit un incendiu.

Atacurile rusesti asupra porturilor ofera „o dovada in plus ca terorismul vrea sa puna in pericol viata a 400 de milioane de oameni din diverse tari care depind de exporturile de alimente ucrainene”, a declarat Andri Yermak, seful biroului presedintelui Zelenski.

Fortele aeriene ucrainene au declarat ca sase rachete Kalibr si 31 din 36 de drone au fost doborate. Moscova, la randul ei, a declarat ca a dejucat o lovitura cu drona ucraineana in Crimeea, fara pagube majore la sol, si a redeschis o singura banda de trafic rutier pe podul Kerci.

La sase saptamani de cand Ucraina a lansat o contraofensiva in est si sud, Rusia organizeaza o ofensiva terestra proprie in nord-est.

Ministerul rus al Apararii a declarat ca fortele sale au avansat cu 2 km in vecinatatea nodului feroviar Kupiansk, recucerit de Ucraina intr-o ofensiva anul trecut. Kievul a recunoscut ca in zona situatia este „complicata”. Reuters nu a putut verifica independent situatia.

De cand Ucraina si-a inceput contraofensiva luna trecuta, Kievul a recucerit unele sate din sud si teritoriul din jurul orasului Bahmut din est, dar inca nu a incercat o patrundere majora dincolo de liniile rusesti puternic aparate.

Potrivit generalului american Mark Milley, contraofensiva Ucrainei este departe de a fi un esec, dar a prezis ca va dura mai mult.

„Cred ca mai sunt multe lupte de purtat si voi ramane cu ceea ce am spus inainte: Va dura. Va fi greu. Va fi sangeros”, a declarat generalul Mark Milley, presedintele comitetului sefilor de stat major, reporterilor de la Washington.

Acordul privind transportul de cereale de la Marea Neagra negociat in urma cu un an de Turcia si Natiunile Unite a fost unul dintre singurele succese diplomatice ale razboiului, ridicand de facto blocada rusa a porturilor ucrainene si indepartand o urgenta alimentara globala.

Ucraina si Rusia sunt printre cei mai mari exportatori mondiali de cereale si alte produse alimentare. Daca cerealele ucrainene sunt din nou blocate, preturile ar putea creste in intreaga lume, lovind cel mai puternic tarile cele mai sarace.

Miscarea Rusiei a fost condamnata de mai multi membri ai G20 la o reuniune a factorilor de decizie financiara si economica de marti, desi gazda India a declarat ca nu a reusit sa ajunga la un consens din cauza obiectiilor din partea Chinei si Rusiei.

Moscova a respins apelurile din partea Ucrainei de a permite reluarea transportului maritim fara participarea Rusiei, Kremlinul spunand deschis ca navele care intra in zona fara garantiile sale ar fi in pericol.

„Vorbim despre o zona care este aproape de o zona de razboi. Fara garantiile de securitate adecvate, acolo apar anumite riscuri. Deci, daca ceva este oficializat fara Rusia, aceste riscuri ar trebui luate in considerare”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia spune ca s-ar putea intoarce la acordul cu cereale numai daca cererile sale sunt indeplinite, si anume relaxarea regulilor pentru propriile exporturi de alimente si ingrasaminte. Tarile occidentale numesc asta o incercare de a forta o slabire a sanctiunilor financiare.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ca acordul cu cereale sa continue fara Rusia, cautand efectiv sprijinul Turciei pentru a anula blocada rusa. Presedintele turc Tayyip Erdogan, sponsorul acordului, spune ca Moscova poate fi convinsa sa se intoarca.

Orice incercare de a reporni transporturile de cereale ucrainene fara participarea Rusiei ar depinde de companiile de asigurari daca vor fi de acord sa ofere asigurari. Surse din industrie au declarat pentru Reuters ca aceste companii iau in considerare implicatiile.

Pretentia Rusiei de marti ca a avansat in jurul lui Kupiansk a fost un semn rar al Moscovei care incearca sa revina la ofensiva, de cand Kievul si-a lansat contraofensiva luna trecuta.

Oleksander Syrskyi, comandantul fortelor terestre ale Ucrainei, a descris situatia din acea zona drept „complicata, dar sub control”. Serhi Cherevati, purtatorul de cuvant al gruparii de forte din estul Ucrainei, a declarat ca armata rusa a adunat peste 100.000 de soldati si peste 900 de tancuri in zona.
Ambele parti au suferit pana acum pierderi mari in cea mai sangeroasa lupta din Europa de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Contraofensiva Ucrainei a inregistrat castiguri limitate in apropiere de Bakhmut si de-a lungul a doua axe majore din sud, dar forta sa de asalt echipata cu arme si munitii occidentale in valoare de miliarde de dolari nu a infruntat inca principala linie defensiva rusa.

Kievul spune ca avanseaza in mod deliberat incet pentru a evita pierderile mari pe liniile defensive fortificate presarate cu mine terestre si se concentreaza pentru moment pe deteriorarea logisticii si a comandamentului Rusiei. Potrivit Moscovei, contraofensiva ucraineana a esuat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: