Ucraina – Convoi urias de blindate americane MaxxPro, SUA se tin de cuvant si livreaza masiv armament – Video

externe

Un convoi urias de masini blindate americane MaxxPro a fost filmat deplansandu-se in Ucraina.

In imagini apar cel putin 20 de blindate MaxxPro.

International MaxxPro este un vehicul blindat american produs de Navistar International. A fost adoptat de SUA in 2007 pentru reinarmarea urgenta a trupelor din Irak. MaxxPro este un inlocuitor al HMMWV.

Vehiculul a fost conceput impotriva minelor si ambuscadelor. Protectia lui International MaxxPro indeplineste standardele MRAP (vehicul de protectie impotriva minelor) ale Corpului de Infanterie Marina al SUA si MMPV (vehicul mediu protejat impotriva minelor) al armatei americane. MaxxPro este disponibil in sapte versiuni.

Ucraina a anuntat duminica ca trupele rusesti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oras din sud ocupat de Moscova, risca sa ramana blocate dupa ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relateaza AFP.

„Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea sa raspunda total nevoilor lor”, a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, „Rusia isi transfera centrele de comandament de pe tarmul drept al fluviului pe cel stang, constienta fiind ca in caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp”.

El a estimat la 20.000 numarul soldatilor rusi prezenti pe malul drept al fluviului si a precizat ca ei pot „sa traverseze in continuare pe jos podurile scufundate”.

Trupele rusesti au ocupat de la inceputul invaziei in Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitala regionala pe care acestea au reusit sa o cucereasca.

Ele au avansat cateva zeci de kilometri spre vest dar cele trei poduri (doua rutiere si unul feroviar) care traversau fluviul in zona pe care o controlau au fost bombardate in ultimele saptamani.

Cel mai important este podul Antonivski, intr-o suburbie a Herson, lovit de mai multe cu rachete de la sfarsitul lui iulie. Un altul este podul de la Nova Kahovka, la 50 km spre nord-est, lovit in aceasta saptamana.

„Ieri (vineri), fortele noastre armate au reusit in cele din urma sa loveasca eficient podul din apropiere de Nova Kahovka. Rusii nu mai pot sa transfere material, munitii si chiar hrana pentru trupele lor”, afirmase deja sambata seara Serghii Hlan.

Ministerul britanic al Apararii a confirmat sambata, in briefingul sau cotidian, ca „principalele doua poduri rutiere de acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al Denpr sunt probabil scoase din uz”.

Mai mult despre:

Comentarii: