Ucraina declara sase porturi rusesti de la Marea Neagra drept „zona de razboi”. Care sunt implicatiile

externe

Vase Rusia

Armata rusa a revendicat sambata cucerirea unui sat din provincia ucraineana Lugansk si inaintari in provincia vecina Harkov, zone din estul si nord-estul Ucrainei unde trupele ruse sunt in ofensiva de mai multe saptamani, spre deosebire de frontul din sudul Ucrainei, unde se apara in fata unei contraofensive ucrainene, relateaza agentiile AFP si EFE.

Potrivit Ministerului rus al Apararii, trupele sale au preluat controlul asupra satului Novosselivske, ocupat deja de trupele ruse la inceputul invaziei, dar pe care-l pierdusera in decembrie 2022 in fata armatei ucrainene.

Aceasta din urma confirmase vineri intensificarea atacurilor rusesti in sectoarele de front Kupiansk, Liman et Svatove, in partea de nord-est, estimand ca obiectivul acestei ofensive a armatei ruse este sa forteze mutarea unor trupe ucrainene de pe frontul de sud si sa strapunga liniile defensive ucrainene.

„In sectorul Kupiansk, inamicul s-a fixat asupra obiectivului de a recastiga teritoriile pierdute in toamna”, cand o contraofensiva ucraineana fulger a fortat trupele ruse din regiunea Harkov sa se retraga dincolo de raul Oskil.

Despre acest sector de front din Harkov Ministerul rus al Apararii a afirmat sambata ca acolo trupele sale „desfasoara actiuni ofensive pe un front larg”, ceea ce le permite sa ocupe pozitii mai avantajoase.

In acest timp, pe fronturile de sud si sud-est, armata ucraineana isi continua contraofensiva lansata in urma cu doua luni, dar fara rezultate notabile. Acest asalt, care se loveste de puternicele linii defensive rusesti, le-a permis trupelor ucrainene sa elibereze pana in prezent doar o mana de sate.

Pe de alta parte, agentia ucraineana pentru navigatie si servicii hidrografice a avertizat sambata ca sase porturi rusesti de la Marea Neagra se afla intr-o „zona de risc de razboi”, dupa ce armata ucraineana a reusit sa loveasca cu drone maritime o nava militara rusa in portul Novorossiysk si o nava-cisterna a Rusiei in zona stramtorii Kerci. Este vorba despre porturile Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Soci si Taman, precizeaza Agerpres.

Situarea unor porturi intr-o „zona de razboi” are implicatii economice si comerciale, intrucat societatile de asigurare pot creste pretul asigurarilor navale pentru navele care opereaza in astfel de porturi sau chiar sa refuze incheierea politelor de asigurare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: