Ucraina insista sa fie primita in NATO si cere SUA sa nu accepte o „umilinta istorica” din partea Rusiei. Ministru: „Moscova aplica ‘strategia nebunului'”

externe

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat marti ca ar fi „cea mai mare umilinta pentru SUA” daca Washingtonul va accepta solicitarea Rusiei ca Ucraina sa nu fie primita in NATO.

Intr-un interviu pentru RBK Ucraina, Kuleba a declarat ca se indoieste ca oficialii americani sau organizatia „vor fi de acord cu cererea Rusiei de a opri extinderea spre est”.

„Nu numai ca exista o solicitare pentru ca NATO sa nu se extinda, dar Rusia si insista ca NATO sa puna capat prezentei militare in statele membre. Nu cred ca vor accepta, deoarece a fi de acord cu astfel de cereri sub orice forma ar fi cea mai mare umilinta a SUA si a NATO din istorie”, a mai spus ministrul.

Kuleba a mai spus ca Mosova aplica „strategia nebunului”: „Diplomatia are un termen – ‘strategia nebunului’. Adica sa demonstrezi partenerului tau ca esti nebun, gata sa faci orice, imprevizibil si, prin urmare, trebuie sa fii abordat cu o maleabilitate si o tandrete deosebita”.

Ministerul de Externe rus a confirmat marti planurile Moscovei de a discuta despre cererile ei privind securitatea cu Washingtonul la 10 ianuarie, a anuntat agentia de presa RIA, citata de Reuters.

Ministerul il citeaza de asemenea pe viceministrul de externe Serghei Riabkov spunand ca raspunsul Statelor Unite la acest subiect a fost pana acum „abstract” si ca este crucial ca oficiali militari sa participe la discutii similare cu NATO stabilite sa inceapa la 12 ianuarie.

Rusia cere ca SUA si NATO sa se angajeze sa nu extinda alianta militara catre Ucraina, o actiune despre care Moscova spune ca i-ar ameninta securitatea nationala.

Washingtonul si Moscova vor negocia la 10 ianuarie despre tensiunile legate de Ucraina si chestiunile de controlul armamentului nuclear, a declarat luni pentru AFP un purtator de cuvant al Casei Albe pentru probleme de securitate.

„Statele Unite sunt dornice sa se angajeze in dialog cu Rusia”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate.

O intalnire intre Rusia si NATO ar putea avea loc apoi la 12 ianuarie, urmata la 13 ianuarie de o intalnire intre Rusia si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), din care fac parte Statele Unite, a adaugat purtatorul de cuvant.

Mai mult despre: ,

Comentarii: