externe

Ucraina marcheaza pentru prima data, pe 8 mai, „Ziua comemorarii si victoriei asupra nazismului”. Ucraina se aliniaza astfel Europei

Ucraina a marcat pe 8 mai „Ziua comemorarii si victoriei asupra nazismului in cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, pentru prima data de cand data sarbatorii a fost schimbata oficial in 2023, Kyiv Independent.

Majoritatea natiunilor europene sarbatoresc Ziua Victoriei in Europa pe 8 mai pentru a marca aniversarea capitularii neconditionate a Germaniei. Rusia si unele foste tari sovietice sarbatoresc Ziua Victoriei pe 9 mai, folosind termenul de Marele Razboi Patriotic.

Ucraina a sarbatorit Ziua Victoriei pe 9 mai pana in 2015, cand presedintele de atunci Petro Porosenko a schimbat numele in Ziua Victoriei asupra nazismului in al Doilea Razboi Mondial. El a desemnat ziua de 8 mai drept Ziua Pomenirii si Reconcilierii. Totusi, 8 mai a fost zi lucratoare, iar 9 mai a ramas sarbatoare legala.

Presedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege in 2023 prin care se modifica oficial data comemorarii Victoriei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial a Ucrainei la 8 mai, aliniindu-o cu cea mai mare parte a Europei si indicand o ruptura completa de sarbatoarea din epoca sovietica.

In Rusia, Ziua Victoriei este o sarbatoare extrem de militarizata, care incearca sa demonstreze puterea militara a Rusiei. Pe fundalul razboiului Rusiei in Ucraina, memoria istorica a celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost, de asemenea, folosita de Rusia ca parte a incercarii sale de a incadra invazia Ucrainei ca o continuare a luptei Rusiei impotriva Occidentului.

Zelenski a facut, de asemenea, paralele cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial in comentariile sale legate de sarbatoare.

„Rusia a readus pagini din manualele din Al Doilea Razboi Mondial in lumina reflectoarelor media globale, demonstrand ca nazismul a reaparut cu fiecare noua crima”, a scris el pe Telegram.

„Si, ca in 1945, doar o lume libera unita – unita in Coalitia Anti-(Presedintele Rusiei Vladimir) Putin – ii poate opri pe nazistii din Moscova prin actiune, mai degraba decat prin cuvinte”.

Aproximativ 6 pana la 7 milioane de ucraineni au fost ucisi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv aproximativ 1,5 milioane de evrei ucraineni. Ca procent din populatie, Ucraina a suferit pierderi mai mari in razboi decat Rusia.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

21 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

O oră ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

57 de minute ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

2 ore ago

Tecuci: Un barbat s-a spanzurat pe o insula de pe raul Siret. El avea 47 de ani

Doua echipaje de pompieri de la Detasamentul Tecuci intervin, duminica seara, in cazul unui barbat…

O oră ago