Ucraina: Rusii se inghesuie sa cumpere la preturi mici casele devastate de „operatiunea militara speciala” din Mariupol

externe

apartament, mariupol

Rusii s-au inghesuit la Mariupol, unde fortele lor armate au provocat peste 75.000 de morti, gropi comune si distrugeri pe scara larga, sa cumpere proprietati chiar daca unele sunt deteriorate, relateaza Kyiv Post.

Un documentar intitulat „Preturi socante pentru apartamentele din Mariupol”, care exploreaza actuala piata imobiliara din orasul distrus, a fost lansat pe YouTube in noiembrie si provoaca acum valuri de indignare pe TikTok si X (fostul Twitter).

Difuzat pe canalul „Mirnie”, filmul a fost regizat de Regina Orehova, o jurnalista asociata cu agentia de stat rusa RIA Novosti. Filmul prezinta piata imobiliara din Mariupol, punand intrebari despre cumpararea unei proprietati intr-un oras care a fost devastat.

Documentarul lanseaza intrebari precum: Merita sa investesti in locuri distruse de razboi, in speranta de a face un ban cand lucrurile se vor imbunatati? Ce apartamente sunt puse in vanzare si de ce depinde pretul?

Casele abandonate si ruinate din Mariupol sunt numite „razrusky”, care poate fi tradus liber prin „ruine”.

Documentarul prezinta discutii cu agenti imobiliari locali care prezinta proprietati din tot orasul, abandonate in graba de locuitori din cauza razboiului.

Potrivit agentilor imobiliari, aceste proprietati in ruina nu numai ca sunt la mare cautare, dar sunt prezentate ca fiind „investitii de nepretuit”.

Natalia, unul dintre agenti, prezinta un apartament cu doua dormitoare in centrul orasului, cu un pret de 5 milioane de ruble (50.000 de dolari). In ciuda starii in care se afla, Natalia subliniaza potentialul de recuperare a investitiei, evidentiind faptul ca apartamentul este spatios.

„Aici trebuie sa ne uitam nu la ceea ce a trait acest apartament, ci la viitor. Apartamentul are o suprafata foarte mare si o amenajare sic. Daca investesti in el si il pui in ordine, va fi o investitie de nepretuit”, spune Natalia.

„Vedem ca proprietarii acestui apartament si-au parasit locuinta in mare graba, lasand in urma totul, atat lucrurile personale, cat si cele ale copiilor”, adauga ea.

Dupa cum explica agentul imobiliar, daca adevaratii proprietari ai apartamentului isi revendica dreptul la locuinta, dar nu doresc sa se intoarca in oras si sa locuiasca acolo, banii din achizitie le vor fi trimisi.

„Pentru unii, sa se intoarca aici si sa faca curatenie, sa-si vada casa intr-o asemenea stare este o mare tragedie. Asadar, sunt gata sa o vanda asa cum a fost lasata.”, spune Natalia.

Filmul prezinta, de asemenea, locuri neatinse si apartamente recent renovate, care se vand acum cu 4 pana la 6 milioane de ruble (45.000-65.000 de dolari).

Cei mai multi cumparatori sunt rezidenti din Rusia. Localnicii nu-si pot permite sa cumpere un apartament nou in locul celui distrus.

Daca nu li se ofera locuinte compensatorii, localnicii primesc 35.000 de ruble (390 de dolari) pe metru patrat drept compensatie. Pentru un apartament demolat care avea in jur de 50 de metri patrati, ei ar primi doar 19.500 de dolari, ceea ce nu este suficient pentru a cumpara nici macar un apartament mai mic intr-un cartier mai rau.

Desi autoritatile ruse au introdus o dobanda preferentiala de 2% pentru locuitorii din asa-numita Republica Populara Donetk (RPD) si Republica Populara Luhansk (RPL), localnicii considera ca este dificil sa obtina aprobarea pentru un credit ipotecar din cauza faptului ca sunt someri. Pur si simplu nu exista niciun loc de munca cu un salariu decent in orasul devastat de razboi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: