Ucraina se asteapta la o invazie si in Odesa. Rusii trimit tot mai multe drone de recunoastere si de atac. Situatia pe front

externe

Armata ucraineana considera ca in continuare este posibila o debarcare a trupelor ruse pe coasta de nord-vest a Marii Negre in zona orasului-port Odesa, relateaza vineri DPA, Ukrainska Pravda si Unian, citate de Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului operativ ‘Sud’, drone de recunoastere si de atac rusesti survoleaza din ce in ce mai frecvent aceasta regiune.

In plus, marina rusa continua sa aiba o prezenta puternica in largul coastelor aflate sub control ucrainean.

Localnicilor li s-a recomandat sa stea departe de plaje si alte zone interzise de pe litoral si sa nu se aventureze in larg cu ambarcatiuni mici. De asemenea, populatia este invitata sa semnaleze activitati suspecte dinspre mare.

Totodata, guvernul ucrainean a anuntat ca Rusia planifica sa captureze combinatul siderurgic asediat Azovstal din orasul-port Mariupol pana luni.

Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii presedintelui Volodimir Zelenski, spune ca fortele ruse incearca sa captureze combinatul pana in data de 9 mai, cand Rusia va marca 77 de ani de la victoria impotriva nazismului in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

„Cel mai frumos cadou pentru un conducator este capul adversarului sau. Vad clar ambitia de a cuceri Azovstal si a-i raporta lui Putin ‘victoria’ pe 9 mai”, a declarat Arestovici pentru agentia de presa Unian. „Ei isi doresc asta foarte mult, dar sa vedem daca si reusesc”, a adaugat el.

Combatanti ucraineni si sute de civili se afla in continuare in tunelurile imensului combinat metalurgic din Mariupol, conform unor surse ucrainene.

Moscova a preconizat pentru luni o mare parada militara in Piata Rosie pentru a celebra victoria asupra nazismului in cel de-al Doilea Razboi Mondial, marcata traditional in Rusia la 9 mai.

Pana atunci la Mariupol este in curs de desfasurare, vineri, o noua operatiune de evacuare a sute de civili, conform unui anunt al ONU.

„O a treia operatiune este in curs, dar politica noastra este de a nu vorbi despre detaliile vreunuia dintre ele inainte de finalizare pentru a evita subminarea unui posibil succes”, a declarat secretarul general al Natiunilor Unite, Antonio Guterres, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

Aproximativ 200 de civili s-ar mai afla inca in catacombele de la Azovstal, potrivit unor surse ucrainene. In cursul a doua operatiuni anterioare mediate de ONU si Crucea Rosie, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate in orasul Zaporojie, aflat sub control ucrainean.

Fortele ruse promisesera o incetare a focului si stabilirea de coridoare umanitare pentru joi, dar nu au existat informatii despre vreo evacuare din Mariupol, consemneaza DPA. Vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk a confirmat si ea ca este planificata o noua tentativa de evacuare vineri.

Anterior, Rusia a declarat ca civilii blocati la Azovstal au putut sa plece, asigurand ca acele coridoare umanitare chiar ar functiona.

Dar Statul Major al armatei ucrainene sustine ca joi trupele ruse au incercat – pentru a treia zi consecutiv – sa ia cu asalt combinatul siderurgic, unde s-au dat lupte grele.

„Cu sprijinul aviatiei, inamicul si-a reluat atacul in scopul de a prelua controlul asupra combinatului”, a indicat inaltul comandament ucrainean intr-un buletin actualizat despre situatia de pe front.

Moscova, cu toate acestea, neaga asaltul. „Presedintele si comandantul suprem (Vladimir Putin) a cerut abtinerea de la orice fel de asalt”, afirmase joi purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de DPA.

Insa, dupa cum afirma recent analistul politic rus independent Vladimir Pastuhov, cercetator la University College London, UCL, atunci cand purtatorul de cuvant al Kremlinului neaga ceva, inseamna ca lucrurile stau complet invers. Pastuhov a facut aceasta declaratie intr-o emisiune pe canalul de internet Jivoi Gvozdi cu fostul redactor-sef al postului de radio Eho Moskvi, Aleksei Venediktov.

Situatia ramane tensionata si pe alte fronturi din Donbas, regiune din estul Ucrainei, care a devenit epicentrul actualului razboi.

Autoritatile locale semnaleaza mai multi morti si raniti din randul civililor dupa bombardamente masive rusesti asupra mai multor zone ale regiunii. Seful administratiei militare regionale Pavlo Kirilenko a indicat 25 de raniti la Kramatorsk joi, unde un atac cu rachete a avariat noua imobile de locuit, o scoala si obiective de infrastructura civila.

Potrivit lui Kirilenko, au fost bombardate localitatile Ciasov Iar, Mariinka si Avdeevka. Cel putin o persoana a fost ucisa la Ciasov Iar, in regiunea Donetk.

Serhii Gaidai, guvernatorul regiunii vecine Lugansk, unde de asemenea se duc lupte inversunate, a declarat ca cel putin cinci persoane si-au pierdut viata in urma bombardamentelor impotriva Severodonetk, Lisiciansk, Gorskoe si Popasna.

Armata rusa a utilizat in total 2.014 rachete impotriva diferitelor tinte in razboiul sau impotriva Ucrainei, a afirmat presedintele Volodimir Zelenski intr-un discurs video difuzat joi seara, potrivit DPA.

In total, 2.682 de lovituri aeriene rusesti au fost efectuate impotriva diverselor obiective din Ucraina de la inceputul invaziei ruse la 24 februarie.

„Fiecare dintre aceste operatiuni a insemnat moartea oamenilor nostri, distrugerea infrastructurii noastre”, a afirmat Zelenski, subliniind ca au fost grav afectate in urma bombardamentelor rusesti indeosebi unitatile medicale din tara. „Pana in prezent, trupele ruse au distrus sau avariat aproape 400 de facilitati medicale”, a indicat presedintele ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: