externe

Ucraina si SUA incep discutii privind un acord de securitate, confirma Zelenski – Video

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat, luni, ca Kievul si Washingtonul au initiat discutii privind un acord bilateral de cooperare in domeniul securitatii, relateaza Kyiv Post.

El a confirmat, de asemenea, ca planurile de a trimite mai multe rachete cu raza lunga de actiune catre fortele armate ucrainene au fost finalizate. Kievul a semnat de asemenea mai multe acorduri de securitate pe 10 ani cu tari din NATO.

„Echipele noastre – Ucraina si Statele Unite – au inceput sa lucreze la un acord bilateral de securitate”, a declarat Zelenski pe retelele de socializare.

Declaratiile lui Zelenski au fost facute dupa o convorbire telefonica cu presedintele american Joe Biden, dupa ce Congresul american a aprobat in weekend un pachet de ajutor militar pentru Kiev, care era blocat de mult timp.

„Dupa aceasta convorbire, s-au depasit toate problemele privind ATACMS (Army Tactical Missile Systems) pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.

Desi acordurile semnate cu tari NATO precum Marea Britanie, Franta si Germania nu sunt pacte de aparare reciproca, ele au o importanta simbolica semnificativa. Ele demonstreaza angajamentul Occidentului de a sprijini Ucraina din punct de vedere militar, politic si financiar in fata invaziei rusesti in curs de desfasurare.

Aceste rachete cu o raza maxima de actiune de aproximativ 300 de kilometri, au fost livrate pentru prima data Ucrainei anul trecut. Acordul este vazut ca o imbunatatire semnificativa a capacitatilor Kievului pe campul de lupta.

Anterior, versiunile de ATACMS furnizate Ucrainei aveau o raza de actiune limitata la 165 de kilometri, din cauza preocuparilor legate de furnizarea de arme puternice care ar putea lovi mai adanc pe teritoriul rusesc.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

5 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

7 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

7 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

7 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

7 ore ago