externe

O veste de exceptie: NASA a reusit restabilirea contactului cu sonda spatiala Voyager 1, aflata acum la peste 15 miliarde de kilometri de Pamant

„Contactul a fost restabilit” – acesta a fost mesajul pe care oficialii NASA l-au impartasit dupa ce agentia a restabilit contactul complet cu sonda spatiala Voyager 1, cel mai indepartat obiect creat de om din univers, au anuntat oamenii de stiinta.

Pentru prima data din noiembrie, sonda spatiala returneaza acum date utilizabile despre starea sistemelor sale tehnice de la bord, a precizat NASA intr-un comunicat de presa.

Sonda de pionierat, in varsta de 46 de ani, aflata acum la aproximativ 15,1 miliarde de kilometri de Pamant, a sfidat continuu asteptarile privind durata sa de viata, pe masura ce se aventureaza mai departe pe teritoriul necunoscut al cosmosului.

Nu a fost la fel de usor ca si cum ai apasa Control-Alt-Delete, dar expertii de top de la NASA si CalTech au reusit sa repare computerul vechi de la bordul sondei care a cauzat intreruperea comunicatiilor – cel putin pentru moment.

O problema la computerul de la bordul Voyager 1, pe 14 noiembrie 2023, a corupt fluxul de date stiintifice si tehnice pe care sonda le trimitea pe Pamant, facandu-le ilizibile.

Desi semnalul radio de la sonda spatiala nu si-a incetat niciodata conexiunea cu operatorii de control de la sol de pe Pamant in timpul problemei informatice, acest semnal nu a mai transportat date utilizabile din noiembrie, a precizat NASA. Dupa ce s-au facut eforturi serioase pentru a repara computerul de la bord, situatia s-a schimbat pe 20 aprilie, cand NASA a primit in sfarsit date utilizabile.

Sonda si geamanul sau, Voyager 2, sunt singurele nave spatiale care au zburat vreodata in spatiul interstelar (spatiul dintre stele). Voyager 2 continua sa functioneze normal, informeaza NASA. Lansate in urma cu peste 46 de ani, cele doua nave spatiale gemene Voyager 2 se remarca pe doua fronturi: au operat cel mai mult timp si au calatorit cel mai departe dintre toate navele spatiale.

Inainte de a incepe explorarea lor interstelara, ambele sonde au zburat pe langa Saturn si Jupiter, iar Voyager 2 a zburat pe langa Uranus si Neptun.

Sondele au fost proiectate sa dureze cinci ani, dar au devenit cele mai longevive nave spatiale din istorie. Ambele au la bord discuri de cupru placate cu aur care contin sunete si imagini de pe Pamant, continuturi care au fost alese de o echipa condusa de celebrul astronom Carl Sagan.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

4 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

6 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

6 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

6 ore ago

Super-dronele care vor ajunge in Ucraina din SUA. Sunt inarmate cu mitraliere de 5,56 mm sau cu rachete

SUA vor transfera Ucrainei drone de atac avansate cu arme de foc la bordul lor,…

3 ore ago