Ucraina si UE au anuntat o platforma comuna pentru a facilita exportul de produse agricole

externe

agricultori, romani, solicitare, guvern, interzicerea importurilor, cereale ucrainene

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, si presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si-au anuntat intentia de a crea un grup comun de coordonare cu UE pentru a rezolva aspectele problematice legate de exportul de produse agricole ucrainene, scrie Ukrainska Pravda.

Zelenski a mentionat ca Ucraina conteaza pe solidaritatea tarilor vecine, avand in vedere provocarile extraordinare cu care se confrunta.

„Masurile protectioniste dure, chiar brutale, ale vecinilor nostri nu pot decat sa ne dezamageasca, ca sa nu spunem altfel. Orice restrictie asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabila acum, deoarece nu ne intareste pe toti in Europa, ci doar consolideaza capacitatile agresorului”,  a declarat Zelenski.

„Propunem sa initiem un grup de coordonare care sa monitorizeze aspectele problematice relevante. In acest fel vrem sa se ajunga ca vecinii nostri sa se abtina de la orice decizie privind comertul, fara consultari cu Ucraina. Asteptam din partea UE decizii ferme si eliminarea tuturor restrictiilor cat mai curand posibil – daca exista vointa politica. Iar negocierile noastre de astazi atesta ca exista o astfel de vointa.

Vom reusi sa gasim solutii optime si cu adevarat puternice care vor proteja atat interesele Europei in ansamblu, cat si ale ucrainenilor care sufera din cauza restrictiilor la export care ne sunt aplicate”, a declarat Volodimir Zelenski.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat ca situatia exporturilor ucrainene necesita o solutie urgenta. Ursula von der Leyen a declarat: „Prioritatea urgenta acum este de a ne asigura ca importurile de cereale se deruleaza in mod continuu si la cel mai mic cost posibil. Acest lucru necesita o cooperare stransa a diferitelor parti. Pentru aceasta, vom crea o platforma de coordonare pentru a face „caile solidaritatii deplin functionale.”

Reamintim ca, la 2 mai, Comisia Europeana a introdus o interdictie privind importul unei serii de produse agricole din Ucraina in cinci tari UE: Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Romania, mentinand in acelasi timp tranzitul acestora.

Interdictia va fi in vigoare pana la 5 iunie, dar este posibila prelungirea acesteia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: