Ucraina vrea sa mearga pana la capat: „Infrangerea Moscovei este singura modalitate de a pune punctul pe i in aceasta istorie”. Solutia pentru a a evita scenariul razboiului coreean

externe

Un conflict inghetat intre Ucraina si Rusia va insemna un razboi sangeros mai tarziu, iar infrangerea Moscovei este singura modalitate de a pune punctul pe i in aceasta istorie, sustine Mihailo Podoleak, consilier al sefului cancelariei prezidentiale de la Kiev, care face parte din echipa de negociatori ucraineni la discutiile de pace cu Rusia, intr-o reactie la o declaratie facuta anterior de catre fostul comandant al fortelor aliate in Europa, amiralul James Stavridis, transmite RBC.ua, citata de Agerpres.

Razboiul pe scara larga al Rusiei impotriva Ucrainei ar putea dura inca patru-sase luni si ar putea sa devina un conflict inghetat dupa modelul Razboiului din Coreea, declarase duminica Stavridis.

Armata ucraineana opune o rezistenta puternica in fata ocupantilor rusi, iar planurile presedintelui rus Vladimir Putin s-au dovedit a fi ‘nu foarte eficiente’, a declarat amiralul in rezerva intr-un comentariu pentru Business Insider.

El a mentionat ca Putin a cucerit putin teritoriu ucrainean fata de ceea ce planuia declansand acest conflict, apreciind ca situatia din Ucraina se indreapta spre un sfarsit dupa modelul ‘Razboiului din Coreea’, adica incheierea unui armistitiu, stabilirea unei zone demilitarizate intre cele doua parti, o ostilitate continua, un fel de conflict inghetat.

‘Vom vedea asta in patru-sase luni. Niciuna dintre parti nu poate rezista mai mult’, a apreciat fostul comandant al fortelor aliate in Europa.

Intr-un mesaj postat pe Twitter, Mihailo Podoleak scrie ca Ucraina si Rusia difera ca dimensiuni geografice de cele doua Corei. „Este vorba de doua lucruri complet diferite, de un context diferit, de dimensiuni diferite”, spune el.

Orice inghetare a conflictului va insemna ca in viitor acesta poate reizbucni cu o intensitate si mai mare, iar noul razboi va fi si mai bine pregatit si mult mai sangeros decat ceea ce petrece in aceste zile in Ucraina, avertizeaza Podoleak, citat de RBC.ua.

De acea, in opinia sa, exista o singura optiune pentru a i se pune capat razboiului declansat de Rusia in Ucraina si de a restabili pacea: eliberarea teritoriilor ucrainene, infrangerea Rusiei si restabilirea securitatii in Europa.

Razboiul din Coreea a durat trei ani, din 1950 pana in 1953, intre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Conflictul dintre cele doua tari s-a incheiat cu un armistitiu si crearea unei zone demilitarizate. Cu toate acestea, partile beligerante nu au semnat vreun document oficiale de pace si, prin urmare, in mod oficial, Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC- Coreea de Nord) si Coreea de Sud sunt tehnic inca in razboi, aminteste agentia de presa citata.

Mai mult despre: ,

Comentarii: