Ucraina: Zalujnii considera necesara provocarea de pierderi majore Rusiei pentru a o determina sa renunte la razboi

externe

dispozitiv de ascultare, birou, Valeri Zalujnii

Seful fortelor armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, a declarat marti ca este necesar sa se continue administrarea de pierderi importante armatei ruse pana cand Moscova va decide sa renunte la razboiul declansat in urma cu aproape doi ani, transmite EFE, preluata de Agerpres.

„Am spus odata ca una dintre cele mai mari greseli ale mele a fost sa cred ca volumul de pierderi pe care le-am provocat inamicului l-ar putea opri, pentru ca orice alta tara ar face-o, dar nu este cazul Federatiei Ruse”, a declarat Zalujnii la o masa rotunda neobisnuita cu presa. El a spus ca pe front sunt „munti de cadavre de rusi pe care nimeni nici macar nu incearca sa-i ia de acolo”. „In fiecare zi apar tot mai multi si, din pacate, aceasta este atitudinea Rusiei fata de propriul popor”, a afirmat el.

Din acest motiv, Zalujnii a sustinut ca in prezent este dificil de prezis cate victime mai poate suferi Rusia pentru ca razboiul sa se incheie, dar chiar si asa crede ca „este necesar” ca armatei ruse sa i se administreze constant victime „pana cand aceasta renunta sa mai desfasoare ostilitati impotriva tarii noastre”, a mai spus el.

Zalujnii a mai dat asigurari ca Ucraina face tot posibilul pentru a raspunde in mod adecvat planurilor rusesti in 2024, inclusiv in domeniul tehnologic.

In 2024, „nu doar ca va fi altfel, ci trebuie sa fie altfel pentru ca, in caz contrar, ne vom confrunta cu ceea ce am scris in articol”, a comentat el, cu referire la ceea ce a fost publicat in saptamanalul britanic The Economist in noiembrie, cand Zalujnii a spus: „La fel ca in Primul Razboi Mondial, am atins un nivel de tehnologie care ne plaseaza intr-un impas” in razboi.

„Am identificat aceste probleme si am gasit deja aproximativ 90% din solutii pentru aceste probleme, care vor trebui rezolvate pentru a actiona mai eficient anul viitor si, cel mai important, pentru a mentine oamenii (in viata)”, a spus el.

Toata lumea trebuie sa apere Ucraina

Zalujnii a mai indicat ca nu a prezentat nicio cerere guvernului de la Kiev cu un anumit numar de persoane care trebuie mobilizate, dupa ce presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si liderul partidului de guvernamant din Parlament, David Arahamia, au declarat ca armata a solicitat intre 400.000 si 500.000 de soldati suplimentari.

Totodata, Zalujnii si-a exprimat speranta ca militarii care lupta in prezent pe front ar putea parasi armata „dupa 36 de luni” de serviciu militar, adica in anul 2025 si doar in doua conditii: daca nu exista escaladare pe front si daca are cine sa-i inlocuiasca. El a avertizat, insa, ca acest obiectiv ar putea fi foarte greu de atins, avand in vedere realitatea de pe teren.

Inaltul oficial ucrainean a subliniat, de asemenea, ca nu depinde de Fortele Armate ale Ucrainei sa evalueze alegerea ucrainenilor aflati in prezent in strainatate.

Ministrul apararii ucrainean Rustem Umerov a declarat anterior intr-un interviu acordat presei germane ca Ucraina ar putea incerca sa-i mobilizeze si pe barbatii eligibili aflati in Germania, desi in prezent nu exista un astfel de mecanism.

„Pozitia noastra este destul de simpla: avem nevoie de obuze, avem nevoie de arme, avem nevoie de oameni. Toate aceste lucruri sunt puse in aplicare de organele competente”, a insistat Zalujnii.

Guvernul ucrainean a trimis deja parlamentului doua proiecte de lege pentru imbunatatirea procesului de mobilizare, care are in vedere scaderea varstei de recrutare la 25 de ani, cu doi ani mai putin decat in prezent, si masuri impotriva celor care incearca sa evite recrutarea, inclusiv prin notificarea electronica a citatiilor.

„Toata lumea trebuie sa apere Ucraina”, nu doar cei care s-au alaturat armatei in 2022-2023, a subliniat Zalujnii.

Trupele ucrainene s-au retras la periferia orasului Mariinka

In fine, seful fortelor armate ale Ucrainei a recunoscut marti ca trupele ucrainene s-au retras la periferia orasului Mariinka, desi unitati raman inca in nordul orasului distrus.

„Strada dupa strada, bloc dupa bloc sunt distruse. Luptatorii nostri sunt atacati. Iar faptul ca acum ne-am retras la periferia Mariinka si in unele locuri am stabilit deja pozitii in spatele Mariinka nu mi se pare ca poate provoca un protest public”, a explicat el. In ciuda acestui fapt, „in momentul vorbirii” mai exista unitati „in partea de nord” a Mariinka, a subliniat el.

Zalujnii a comparat atacul rusesc asupra orasului din estul provinciei Donetk cu distrugerea completa a orasului Bahmut de catre soldatii rusi.

Moscova spera ca o eventuala cucerire a Mariinka, prima de la ocuparea Bahmutului, in mai, va deschide calea pentru intarirea asediului din jurul Avdivka, oras din aceeasi regiune care este principalul obiectiv al actualei ofensive ruse, care a inceput in octombrie.

Zalujnii a promis ca armata ucraineana va apara pe cat posibil Avdivka, dar a reiterat ca este importanta salvarea soldatilor.

Inaltul comandant militar ucrainean a subliniat ca „inamicul isi poate concentra fortele, inclusiv artileria si aviatia, intr-o directie sau alta si se poate asigura ca, in doua sau trei luni, orasul va arata precum Bahmutul”, redus la cenusa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: