Ucraina devine o forta de temut. Primeste inca 600 de tancuri, 140.000 de sisteme antitanc, 600.000 de obuze, sisteme avansate de rachete cu lansare multipla, sisteme anti-nava si sisteme de aparare aeriana

externe

Presedintele SUA, Joe Biden, a anuntat joi la Madrid, in cadrul summitului NATO, ca aliatii occidentali vor trimite in Ucraina ajutoare militare mai mult decat consistente: „aproape 140.000 de sisteme antitanc, peste 600 de tancuri, aproape 500 de sisteme de artilerie, peste 600.000 de obuze de artilerie, precum si sisteme avansate de rachete cu lansare multipla, sisteme anti-nava si sisteme de aparare aeriana”.

„Secretarul Austin tocmai a reunit peste 50 de tari – peste 50 de tari – care au promis noi angajamente, iar acesta este un efort global pentru a sprijini Ucraina: aproape 140.000 de sisteme antitanc, peste 600 de tancuri, aproape 500 de sisteme de artilerie, peste 600.000 de cartuse de artilerie, precum si sisteme avansate de rachete cu lansare multipla, sisteme anti-nava si sisteme de aparare aeriana.

Si, din nou, Statele Unite sunt in frunte. Am oferit Ucrainei aproape 7 miliarde de dolari in asistenta de securitate de cand am preluat mandatul. In zilele urmatoare, intentionam sa anuntam inca peste 800 de milioane de dolari, inclusiv un nou sistem avansat de aparare aeriana occidental pentru Ucraina, mai multa artilerie si munitie, radare antiracheta, munitie suplimentara pentru sistemul de rachete cu lansare multipla HIMARS pe care l-am oferit deja Ucrainei si mai multe HIMARS care vor veni si din alte tari”, a declarat Biden intr-o conferinta de presa la Madrid.

„Exista o lista intreaga – aceasta va fi urmatoarea transa de ajutor”, a spus Joe Biden.

O „cortina de fier” coboara intre Rusia si Occident, pe fondul unei crize diplomatice fara precedent din cauza conflictului din Ucraina, a declarat joi seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, relateaza AFP.

„Cortina de fier, de fapt, deja coboara”, a afirmat Serghei Lavrov, reluand expresia celebra a lui Winston Churchill, in timpul unei conferinte de presa la Minsk alaturi de omologul sau din Belarus, Vladimir Makei.

„(Occidentalii) sa fie atenti si sa nu-si prinda (degetele) in ea. Procesul este in desfasurare”, a glumit el.

In opinia sefului diplomatiei ruse, Uniunea Europeana „nu arata niciun interes sa inteleaga interesele” ruse, iar deciziile sale sunt dictate „de Washington”.

Ministrul de Externe rus a afirmat ca summitul NATO de saptamana aceasta a demonstrat ca Statele Unite vor sa „supuna toate statele vointei lor”.

„Aceasta cortina de fier este coborata astazi chiar de occidentali”, a adaugat omologul sau din Belarus.

Expresia folosita de Churchill a unei cortine de fier cazute asupra Europei in 1946 a ilustrat separarea continentului european intre tarile capitaliste si blocul sovietic, dand nastere Razboiului Rece.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: