externe

Ucrainenii au capturat si o statie radar ruseasca in deplina stare de functionare. Polonia propune ca tot ce s-a confiscat statului rus si oligarhilor rusi sa fie folosit pentru reconstructia Ucrainei

Fortele ucrainene au reusit, in noaptea de duminica, sa captureze si o statie radar ruseasca.

Statia radar este in stare de functionare.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a propus luni, la Varsovia, ca activele statului si ale oligarhilor rusi inghetate in Occident sa fie confiscate definitiv si destinate unui fond pentru reconstructia Ucrainei, relateaza AFP.

„Agresorul brutal care a atacat o tara trebuie sa plateasca pretul cel mai ridicat care poate fi impus in democratie si in cadrul coexistentei pasnice a natiunilor”, a declarat Morawiecki, la finalul unei intalniri cu omologii sai lituanian, Ingrida Simonyte, si ucrainean, Denis Smigal.

El a facut apel la comunitatea internationala sa le dea ucrainenilor „o speranta de reconstructie, speranta unui viitor” care trebuie sa se bazeze „pe un mare fond format din activele ruse” confiscate.

„Inghetati complet activele statului rus, confiscati-le. Inghetati activele oligarhilor rusi, mari si mici, oameni de afaceri si politicieni. Ele trebuie sa le serveasca oamenilor, victimelor dezarmate ale regimului Putin. Trebuie ca ele sa fie folosite la reconstructia statului care isi apara eroic independenta si suveranitatea”, a spus Morawiecki.

Ingrida Simonyte si Denis Smigal s-au pronuntat si ei in favoarea intaririi sanctiunilor.

Denis Smigal, care a calificat Rusia drept „stat terorist”, a reinnoit apelul ucrainean la instaurarea unei zone de excludere aeriana deasupra tarii sale „pentru a salva mii de vieti ale ucrainenilor (…) de bombardamentele aeriene” ruse.

Aceasta solicitare a fost deja respinsa de tarile occidentale, care estimeaza ca masura ar putea fi considerata un act de razboi.

Premierul ucrainean le-a multumit partenerilor sai pentru sprijinul aratat aspiratiei tarii sale de a adera la Uniunea Europeana. „Ucrainenii vor sa vada perspectiva aderarii tarii lor la UE”, a spus el.

Premierul lituanian, care a estimat ca „impactul complet al sanctiunilor va fi simtit dupa un anumit timp”, a afirmat ca aceste masuri ar trebui sa vizeze si Belarus, pentru ca aceasta tara „si-a pus la dispozitie teritoriul pentru aceasta invadare demna de dispret a Ucrainei”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

9 ore ago

Imaginile demne de un film de actiune: Magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

10 ore ago

Si la altii nu doar la noi: Scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

10 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

10 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

10 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

10 ore ago