Ucrainenii au doborat 4 avioane ale Rusiei intr-o singura zi: un Su-34, doua Su-30 si un Su-25. Furie la Moscova: „O zi de rahat” – Video

externe

Fortele aeriene ruse au avut sambata o zi foarte proasta. Ministerul ucrainean al Apararii a anuntat ca fortele sale au doborat patru avioane de lupta rusesti in 24 de ore. Un Su-34, doua Su-30 si un Su-25, arata revista Forbes.

Videoclipurile care circula online confirma cel putin doua dintre aceste doborari. „Astazi este o zi buna”, a scris pe Twitter ministerul ucrainean al Apararii.

„O zi de rahat”, se arata un cont popular de socializare axat pe aviatia rusa.

Patru pierderi de avioane de razboi intr-o singura zi este catastrofal pentru fortele aeriene rusesti. Pana in acest moment Rusia ar fi pierdut 57 de avioane in Ucraina, precizeaz Forbes.

Pierderile aeriene au loc la aproape o luna dupa ce armata ucraineana a lansat contraofensive duble in sud si est. Contraofensiva din est a strapuns liniile rusesti in afara Harkovului si a declansat o prabusire rapida a armatei ruse din zona.

Contraofensiva din sud se pare ca a fost mai lenta, dar a avut totusi succes.

Forta aeriana rusa nu a fost de gasit nicaieri in prima saptamana a contraofensivei. Unitatile ucrainene au beneficiat de sprijin aerian apropiat. Unitatile rusesti nu au avut.

Analistii au pus absenta fortelor aeriene rusesti pe seama temerii fata de aparararea aeriana ucraineana, precum si pe seama doctrinei rusesti de razboi aerian care cere ca avioanele de razboi sa bombardeze tinte planificate in prealabil. Fortele aeriene rusesti nu isi antreneaza pilotii sa gandeasca si sa actioneze independent – conditii necesare pentru urmarirea tintelor in miscare.

Odata ce rusii s-au retras din regiunea Harkov, asaltul ucrainean din zona a incetinit – iar fortele aeriene rusesti au revenit pe campul de lupta, bombardand pozitiile pe care trupele rusesti le eliberasera recent, in timp ce trupele ucrainene avansau.

Comentarii: