UDMR se alatura PSD si USR impotriva ministrului PNL al Energiei: „Fara taxa pe soare. Nu voi fi niciodata de acord cu o taxa impusa prosumatorilor”

politica

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marti, ca nu va fi niciodata de acord cu o taxa impusa prosumatorilor, mentionand ca in acest moment nu exista o asemenea taxa.

„Fara taxa pe soare. Nu voi fi niciodata de acord cu o taxa impusa prosumatorilor. In momentul de fata nu exista o asemenea taxa, dar nici nu voi sustine niciodata, pentru ca am facut eforturi prea mari si prea multe pentru a creste numarul prosumatorilor. Nu ii putem descuraja prin taxare. Problema sistemului trebuie rezolvata in timp. Putem ajunge la un moment dat la un nivel la care prosumatorii vor exercita o presiune pe sistemul de transport, dar nu este treaba Ministerului Mediului, cu siguranta Ministerul Energiei va gasi solutii tehnice, alaturi de ANRE, de firmele de specialitate care administreaza retelele de transport”, a afirmat ministrul, la Parlament, la Comisia pentru mediu si echilibru ecologic.

El s-a referit la programul Casa verde – panouri fotovoltaice 2022, aratand ca peste 30.000 de dosare au fost evaluate, comunicate si au finantarea acordata.

„Deja, probabil sunt zeci de mii de instalari facute. Sunt foarte multi care deja au obtinut calitatea de prosumatori. Exista o sectiune ingusta in procedura in obtinerea calitatii de prosumatori, unde depinde totul de raspunsul societatii de transport Electrica sau alte societati care sunt in fata unor provocari majore si ei pentru ca zecile de mii de dosare aprobate la nivel de AFM acum se muta la pentru raspuns la societatile de profil. Pana la sfarsitul anului, AFM a promis ca va termina toate cele 45.000 de dosare, in momentul de fata sunt undeva la 10.000 care sunt in evaluare. Pana la sfarsitul lunii decembrie programul va fi inchis cu toate aprobarile si respingerile pe toate cele 45.000 de dosare”, a adaugat ministrul, citat de Agerpres.

Tanczos Barna a sustinut ca estimarile prevad „o avalansa de cateva sute de mii de cereri” privind panourile fotovoltaice la urmatoarea sesiune de deschidere, „daca nu se inchide in 2 sau 3 minute aplicatia”.

„Am decis sa regandim sistemul de implementare, pentru ca 300.000 – 400.000 de fotovoltaice pentru case nu pot fi gestionate de o institutie centrala. Asta ar insemna sa angajam sute de oameni, sa ne organizam si in teritoriu, asta ar insemna sa cheltuim foarte multi bani publici pentru a construi o noua institutie care sa implementeze un asemenea program. Am avut multe discutii cu asociatia municipiilor, cu asociatia comunelor, oraselor si am ajuns la concluzia ca putem implementa acest program impreuna, prin descentralizare. Asta va insemna un sistem informatic in care se inscriu toti potentialii beneficiari, se creeaza ordinea la nivel de comuna, UAT, oras, se prealoca sumele din buget pentru primarie si se asigura finantarea suta la suta si primaria mai departe verifica documentele, face procedura, semneaza contractul si face plata. Am avea in felul acesta peste 3.000 de agenti de implementare”, a explicat ministrul, mentionand ca sunt pregatite cateva miliarde de lei pentru acest program pentru 2023.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, luni, intr-o conferinta de presa, ca prosumatorii nu vor plati nicio taxa pe soare, asa cum se vorbeste in spatiul public, iar ordonanta de urgenta la care se face referire este de fapt transpunerea unei directive care mentioneaza posibilitatea introducerii unei astfel de taxe, din 2026, in anumite conditii.

Martea trecuta, Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru.

„Acest act normativ a contribuit la indeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de sera intr-un mod cat mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifica de producere a energiei din surse regenerabile de care tara noastra dispune. In plus, pentru promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, pentru urmatorii ani pana in 2030, se accelereaza implementarea proiectelor de investitii care sunt realizate prin finantarea prevazuta prin Planul National de Redresare si Rezilienta, componenta 6, respectiv componenta energie”, a declarat Carbunaru, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: