UDMR, virusul PSD-ist din noua coalitie de dreapta. Refuza anularea pensiilor speciale si alegeri locale in doua tururi

politica

Liderii UDMR nu au acceptat, in cadrul negocierilor pentru formarea noului Guvern, reforme esentiale solicitate de societatea romaneasca, cum sunt cele privind pensiile speciale si alegerile in doua tururi.

Liderii UDMR nu au accepra sub nicio forma revenirea la sistemul de alegere a primarilor in doua tururi.

„Am discutat vreo ora pe acest subiect, nu s-a ajuns la o intelegere. S-a convenit ca PNL si USR-PLUS pot sa faca un acord parlamentar pe aceasta tema, putem forma noi o majoritate, cu AUR, cu cine putem. Daca reusim, UDMR a promis ca nu va iesi din Coalitie”, au dezvaluit surse prezente la Vila Lac pentru Europa Libera.

UDMR a venit cu o propunere sa existe turul al doilea pentru alegerea primarilor, daca nici un candidat nu obtine in primul tur 35%, dar in turul al doilea sa fie trei candidati.

„PNL si USR-PLUS doreau sa accepte formula, dar ca in turul al doilea sa intre doar doi candidati. Li s-a explicat celor de la UDMR ca in acest fel se securizeaza primarii lor. In final, UDMR nu a mai dorit sa fie de acord cu aceasta varianta ”, sustin cei prezenti la discutii.

In cadrul negocierilor s-a atins si problema pensiilor speciale, dar nici aici nu s-a ajuns la un acord. UDMR nu a fost de acord sa se abroge pensiile speciale pentru alesii locali, pensii care nu au intrat inca in vigoare. Compromisul facut de liderii Uniunii a fost sa fie de acord cu prorogarea termenului de intrare in vigoare prin Ordonanta de Urgenta. In cazul in care nu se adopta o astfel de OUG, pensiile speciale ale alesilor locali intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021.

„Suntem de acord sa renuntam la toate pensiile speciale, daca vreti”, a fost propunerea lui Kelemen Hunor, chiar daca sansele ca o astfel de Ordonanta de Urgenta sa treaca de CCR sunt minime, precizeaza Europa Libera.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: