Udrea se face de ras, incearca sa scape din puscarie pe o procedura nu este prevazuta de legea penala. Avocatul lui Udrea: „Daca se respinge apelul ma duc sa muncesc in agricultura”

politica

Avocatii Elenei Udrea au apelat in instanta, in incercarea de a o elibera din penitenciar, la o procedura despre care DNA sustine ca nu este prevazuta de legea penala, informeaza Agerpres.

Udrea este detinuta in Penitenciarul Targsor, unde executa o pedeapsa de 6 ani primita in dosarul „Gala Bute”. Sentinta de condamnare definitiva a fost data in iunie 2018 si confirmata in aprilie 2022 prin respingerea unei contestatii in anulare. Fostul ministru a ajuns in inchisoare pe 16 iunie 2022, dupa ce a fugit mai intai in Costa Rica, apoi in Bulgaria.

Luni, judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au luat in discutie o cale de atac mai putin obisnuita introdusa de avocatii Elenei Udrea: un apel impotriva contestatiei in anulare, respinsa definitiv in aprilie de magistratii de la aceeasi instanta.

Discutiile din sala de judecata s-au axat in principal pe ideea daca aceasta cale de atac este admisibila. Avocatii au invocat faptul ca legea permite un apel in cazul admiterii unei contestatii in anulare, dar aceasta procedura nu este acceptata si in cazul in care acea contestatie este respinsa.

Elena Udrea a asistat din penitenciar la proces prin videoconferinta si la un moment dat i-a rugat pe judecatori sa trimita cauza sa la CEDO si Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

De cealalta parte, reprezentantul DNA a solicitat respingerea acestei cereri, sustinand ca formularea unui apel in cazul respingerii unei contestatii in anulare este o cale de atac care nu este prevazuta de legea penala.

Avocatul Veronel Radulescu a afirmat ca, daca i se respinge acest apel, renunta la meseria sa si se duce sa munceasca in agricultura.

„Doamna Udrea se afla intr-o situatie de neinteles. A fost condamnata pe fond de un complet de judecata care nu era specializat in dosarele de coruptie. Daca respingeti ca inadmisibila cererea noastra, dezbrac aceasta roba si ma duc sa lucrez in agricultura”, a declarat avocatul.

Dupa cateva ore de dezbateri, completul format din cinci judecatori de la Instanta suprema a amanat pronuntarea in acest caz peste o saptamana, respectiv pe data de 19 septembrie.

Mai mult despre:

Comentarii: