UE arde rau la buzunare regimul lui Lukasenko. Toti ministrii de externe din tarile UE au fost de acord: „Acum avem sanctiuni in sapte sectoare economice, incepand de la arme si pana la tutun sau ingrasaminte”

externe

Uniunea Europeana a decis luni sa taie importante surse de venit ale regimului din Belarus, pentru a sanctiona actiunea acestuia de a redirectiona catre Minsk un avion luna trecuta pentru a-l aresta pe jurnalistul opozant Roman Protasevici, care se afla la bordul acestuia, relateaza luni AFP, citata de Agerpres.

Decizia a fost aprobata in unanimitate de ministrii de externe din statele UE la reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, desfasurata la Luxemburg.

”Aceasta nu se intampla in fiecare zi, dar (acum) UE este pe aceeasi linie”, a declarat ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn. ”Avem deja sanctiuni care vizeaza persoane. Iar acum avem sanctiuni in sapte sectoare economice, incepand de la arme si pana la tutun sau ingrasaminte, adica potasiu”, un important produs de export pentru Belarus, a precizat el.

”Sunt masuri care vor afecta masiv Belarusul si veniturile acestui stat, asadar si fondurile de care depind Lukasenko si regimul sau”, a spus la randul sau ministrul de externe german Heiko Maas.

Ministrii de externe din statele UE au discutat mai intai cu opozanta belarusa in exil Svetlana Tihanovskaia, apoi au inceput reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe, la care au aprobat adaugarea a 78 de nume si 8 entitati pe lista responsabililor belarusi sanctionati pentru reprimarea opozitiei.

UE va sista astfel importurile anumitor tipuri de potasiu si de produse petroliere din Belarus, printre care si motorina. Noile sanctiuni au si o componenta financiara, fiind interzise orice imprumuturi sau vanzarea unor anumite produse financiare catre banci sau alte institutii financiare publice belaruse. Va fi de asemenea consolidat embargoul european asupra armelor, pentru a include aici si armele de vanatoare si de sport, precum si interzicerea vanzarii catre Belarus a produselor cu dubla intrebuintare (civila si militara) si a echipamentelor de supraveghere.

Prin aceasta noua serie de sanctiuni liderii UE spera sa-l faca pe presedintele Aleksandr Lukasenko sa cedeze si sa paraseasca puterea. Sanctiunile ”sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus si ele vor face rau”, a spus seful diplomatiei europene, Josep Borrell, in timp ce opozanta Tihanovskaia crede ca aceste masuri ”pot contribui la incetarea violentei si eliberarea oamenilor”.

Totusi, sanctiunile instituite pana in prezent, care vizeaza 88 de membri ai regimului, inclusiv pe Lukasenko, nu au avut nicidecum un asemenea efect, reprimarea opozitiei belaruse accentandu-se.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: