UE cumpara un radar pentru Moldova pentru a o ajuta sa isi controleze spatiul aerian

externe

UE va cheltui inca 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul unor noi dezvaluiri privind eforturile Rusiei de a rasturna guvernul prooccidental. Cea mai mare parte a banilor va fi cheltuita pe un „radar mobil de supraveghere cu raza lunga de actiune la sol” pentru a ajuta Moldova sa isi controleze spatiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie si consultat de EUobserver.

Restul va fi cheltuit pe „vehicule tactice usoare de mare mobilitate si pick-up”, „stivuitoare, autobuze si camioane”, „echipamente de comunicare” si hardware si software anti-hacking.

Banii urmeaza sa provina din Fondul european pentru pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de tarile UE, din care cea mai mare parte este cheltuita pentru Ucraina.

Achizitiile moldovenesti vor fi gestionate de sucursala de achizitii militare a Estoniei, Centrul estonian pentru investitii in domeniul apararii.

Germania, Romania, Marea Britanie si SUA ajuta, de asemenea, Republica Moldova sa isi consolideze fortele armate pe baza bilaterala, se arata in nota UE.

Statele Unite „isi vor creste probabil angajamentul substantial in 2023 pana la un nivel apropiat, dar inferior” noului grant de 40 de milioane de euro al UE, se arata in nota de informare.

Moldova insasi intentioneaza, de asemenea, sa cumpere „un sistem radar de supraveghere aeriana in completarea radarului propus in cadrul acestei [masuri de asistenta] AM”, a adaugat acesta.

Achizitiile de radare vin dupa ce Rusia a tras in mod repetat rachete prin spatiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi tinte din Ucraina in ultimele luni.

Noii bani UE vor fi probabil conveniti luna aceasta sau luna viitoare si vor fi platiti „destul de repede”, au declarat sursele UE.

UE si SUA au intensificat avertismentele ca Rusia planuieste o lovitura de stat in Moldova pentru a-i inlatura pe liderii sai prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE.

„In ultimele luni am vazut ca Moldova a devenit din ce in ce mai mult o tinta pentru actiunile maligne ale Rusiei – interferente straine, dezinformare, atacuri hibride”, a declarat luni (13 martie) un purtator de cuvant al UE.

„Scopul acestor actiuni este de a submina si destabiliza tara, de a submina guvernul si administratia pro-reforma, anti-coruptie si pro-UE din Moldova”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: