UE ia masuri fara precedent impotriva Romaniei. Bruxelles-ul denunta „devierea semnificativa” a Guvernului PSD-ALDE

news

Comisia Europeana avertizeaza Romania cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la obiectivele pe termen mediu privind deficitul bugetar si cere Consiliului European sa adopte o recomandare astfel incat Romania sa ia masurile necesare in 2017 pentru corectarea acestei abateri.

Potrivit unui document CE, este prima oara cand se aplica aceasta procedura a cadrului de guvernanta economica al UE, prin care statee membre au posibilitatea de a lua masuri de corectare a problemelor identificate astfel incat sa se evite deschiderea unei proceduri de deficit excesiv, scrie Mediafax.

„Comisia Europeana a transmis Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu. Consiliul UE a adoptat ulterior o recomandare in care confirma nevoia ca Romania sa adopte masurile necesare pentru a se asigura ca avansul nominal al cheltuielilor guvernamentale nu va depasi 3,3% in 2017, ceea ce corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB. Pe baza estimarilor de primavara publicate recent de CE, exista riscul unei devieri semnificative de la ajustarea recomandata in 2017. In 2018, tinand cont de situatia sa fiscala, Romania ar urma sa faca ajustari suplimentare pentru a atinge obiectivul sau bugetar pe termen mediu, de realizare a unui deficit structural de 1% din PIB. Conform Pactului de Crestere si Stabilitate, ajustarea se va translata in cerinta unei rate nominale de crestere a cheltuielilor guvernamentale primare care sa nu depaseasca 4,3%, care ar corespunde unei ajustari structurale de 0,5% din PIB. In absenta modificarii politicilor, exista riscul unei abateri semnificative de la acea cerinta in 2018. In plus, estimarile de primavara publicate recent de CE previzioneaza un deficit guvernamental general de 3,5% din PIB si 3,7% din PIB pentru 2017 si 2018, peste plafonul de 3% din PIB acceptat in Uniunea Europeana. Consiliul considera ca este ca vor fi necesare noi masuri semnificative incepand din 2017 pentru a indeplini prevederile Pactului de Crestere si Stabilitate, pe fondul deteriorarii semnificative a perspectivei fiscale”, se arata in documentul Comisiei Europene.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a precizat, luni, prin intermediul unui comunicat remis presei, ca PSD va transmite UE ca majorarile de salarii sunt necesare pentru a stopa plecarea tinerilor din Romania

„PSD si-a asumat un set de masuri prevazute in programul de guvernare, care se incadreaza in pragul de deficit de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al Uniunii Europene. In viziunea PSD, cresterea salariilor din Romania este absolut necesara pentru a stopa plecarea tinerilor din tara. Daca nu s-ar lua aceste masuri, mediul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsa din ce in ce mai accentuata a fortei de munca”, a transmis Dobre.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: