UE intentioneaza sa cumpere 12 avioane de stingere a incendiilor, in conditiile inc are criza climatica se agraveaza

externe

UE intentioneaza sa cumpere 12 avioane de stingere a incendiilor, in conditiile inc are criza climatica se agraveaza

Uniunea Europeana doreste sa cumpere, in acest an, pana la 12 avioane de stingere a incendiilor, pentru a-si imbunatati capacitatea de lupta impotriva incendiilor alimentate de schimbarile climatice, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, potrivit Reuters.

UE si-a dublat flota de rezerva existenta de avioane de stingere a incendiilor in ultimul an, dupa ce vara trecuta incendiile devastatoare din sudul Europei au epuizat capacitatea anterioara de 13 aeronave.

Aceasta flota cuprinde 28 de aeronave, pe care UE le inchiriaza de la tarile membre sau de pe piata, pentru a forma un tampon la nivelul intregului bloc in timpul sezonului incendiilor de vegetatie.

Dar, pe masura ce schimbarile climatice cresc riscul unor incendii grave, comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat ca Bruxelles-ul vrea sa fie semnate contracte in acest an pentru cumpararea a 12 avioane detinute de UE, plus alte 12 pentru a consolida flotele nationale proprii ale tarilor.

„Am putea avea primele avioane livrate in urmatorii doi ani. Si vom avea intreaga flota pana la sfarsitul deceniului”, a declarat Lenarcic pentru Reuters.

Producatorul De Havilland Canada a fost de acord sa relanseze productia aeronavei „Canadair”, daca vor fi plasate comenzile UE, a spus Lenarcic.

Sase state membre ar urma sa semneze contractele: Croatia, Franta, Grecia, Italia, Portugalia si Spania. UE ar finanta achizitia celor 12 avioane pentru propria flota, in timp ce statele membre ar plati pentru ale lor.

De Havilland a declarat ca a incheiat revizuirea designului avionului DHC-515 Firefighter si anticipeaza „finalizarea contractelor cu clientii nostri in urmatoarele luni, cu prima livrare inainte de sezonul de incendii din 2027”.

Europa se confrunta cu o alta vara extrema. Incendiile din Grecia au ucis trei persoane si au determinat evacuarea a mii de turisti, in timp ce pompierii italieni au declarat ca s-au luptat cu aproape 1.400 de incendii intre duminica si marti.

„Situatia pe care o vedem in sudul Europei arata ca suntem in criza climatica. Este deja aici”, a spus Lenarcic.

Tarile UE sunt responsabile pentru raspunsul la incendii si solicita asistenta din partea rezervei UE numai atunci cand au nevoie de sprijin. UE poate oferi, de asemenea, sprijin de urgenta tarilor din afara UE.

In 2022 blocul comunitar a primit 11 astfel de solicitari si a avut patruinterventii pana acum, inclusiv in Grecia si Tunisia, unde avioanele de rezerva ale UE se lupta in prezent cu incendiile.

Lenarcic a spus ca impactul alimentat de schimbarile climatice costa acum Europa zeci de miliarde de euro pe an – costuri care vor creste daca tarile nu reduc de urgenta arderea combustibililor fosili si emisiile de CO2 care incalzesc planeta.

„Tranzitia verde nu va fi ieftina. Dar ceea ce trebuie sa explicam cetatenilor nostri, alegatorilor, electoratului ca, daca nu se va face, consecintele vor fi mult mai scumpe”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: