UE pregateste o noua licitatie pentru vaccinuri anti-Covid. 18 tari s-au inscris in lista pentru achizitie

news

Pe masura ce amenintarea pandemiei s-a diminuat, tarile europene nu au reusit sa isi epuizeze vaccinurile anti-Covid suficient de repede, dar cu toate acestea, in ciuda controverselor, Uniunea Europeana nu s-a „saturat” de acestea. Astfel, potrivit POLITICCO, Uniunea Europeana orchestreaza o noua licitatie pentru aproape 150 de milioane de doze de vaccinuri Covid cu ARNm, actualizat la varianta dominanta, intr-o actiune care se asteapta sa acorde un nou contract companiei Moderna. Achizitia insa, de data aceasta, le ofera tarilor posibilitatea de a alege daca va cumpara sau nu  dozele ce vor fi contractate.

Procesele cu Pfizer

Insa aceasta initiativa vine, totusi, intr-un moment nepotrivit. Pe masura ce amenintarea pandemiei s-a diminuat, iar oamenii au ales sa nu-si mai faca vaccinurile de rapel, tarile membre nu au reusit sa isi epuizeze vaccinurile anti-Covid 19 suficient de repede. Pana anul trecut, cel putin 215 milioane de doze expirate au fost aruncate la gunoi, cu un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, dupa cum a dezvaluit POLITICO.

Intre timp, cu Ungaria si Polonia (dar si cu Romania, n.n.) Pfizer a intentat procese, dupa ce aceste tari au incetat sa mai plateasca partea lor din factura de vaccin, spunand ca nu mai au nevoie de mai multe doze.

Aceasta factura se refera la un contract urias de aproximativ 1,1 miliarde de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, incheiat de UE in 2021, care de atunci a fost supus unei examinari intense privind rolul personal pe care Ursula von der Leyen l-ar fi jucat in negocieri. Contractul a fost deja renegociat pentru a amana si esalona livrarile pana in 2026 pentru a raspunde mai bine cererilor tarilor mai mici.

Virusul inca provoaca daune

Cu toate acestea, pentru UE ramane o singura optiune, aceea de achizitie in masa si pe mai departe. Celelalte vaccinuri de la Moderna, Novavax si altii fie au expirat, fie toate dozele au fost consumate.

In trecut, Comisia Europeana a fost criticata de liderii din domeniul sanatatii publice pentru ca nu s-a asigurat ca exista mai mult de un vaccin disponibil pentru fiecare tara, pentru a oferi posibilitatea de alegere a oamenilor, dar si pentru a a elimina riscul raspandirii virusului, in cazul unor amenintari viitoare, prin dificultatile lantului de aprovizionare.

In plus, se are in vedere ca imunizarile Covid vor fi totusi necesare in continuare. Virusul este inca in libertate, cu mutatii frecvente, provocand imbolnaviri si decese, iar vaccinurile anuale anti-Covid pentru persoanele in varsta si vulnerabile vor fi probabil singura strategie de sanatate publica in domeniu si pentru anii urmatori.

Tarile au libertatea de a alege daca vor cumpara sau nu

Europa nu vrea sa cada insa din nou in vechile capcane. Aceasta ultima licitatie se refera la o cantitate „estimata” de 146 de milioane de doze pe o perioada de 24 de luni si poate fi reinnoita de doua ori pentru inca 12 luni.

Numarul final de doze nu este clar, deoarece este vorba de un acord de achizitie comuna. Insa acest lucru inseamna si ca, indiferent cine castiga licitatia, tarile nu vor fi obligate sa cumpere dozele contractate. Acest lucru ofera mai multa putere tarilor de a alege daca au sau nu nevoie de doze.

Acestea fiind spuse, 18 tari din UE s-au inscris deja pe lista, la care se adauga Norvegia si Republica Macedonia de Nord, ceea ce demonstreaza un interes pentru cel putin inca o doza de vaccin anti-Covid. Licitatia va fi condusa de Autoritatea UE pentru pregatirea si raspunsul la urgente sanitare (HERA).

Si, desi in prezent, exista cel putin doi producatori de vaccinuri anti-Covid cu ARNm, Pfizer/BioNTech fiind in continuare sa fie legata de contractul mai vechi pe termen lung, este probabil ca aceasta noua licitatie sa mearga la Moderna.

Moderna a confirmat pentru POLITICO ca intentioneaza sa intre in licitatie, adaugand ca acest contract „va permite statelor membre sa isi asigure accesul la un portofoliu diversificat de vaccinuri Covid-19 pe baza de ARNm, in 2024, si dupa aceea”.

Pfizer nu a raspuns la solicitarea unei reactii privind acest subiect, potrivit POLITICCO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: