politica

UE si-a impus vointa, CCR a admis ca nu este nevoie de prag pentru abuzul in serviciu. Legea este constitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca infractiunea de abuz in serviciu poate fi incriminata si fara a se stabili un prag valoric, judecatorul fiind cel care poate decide in legatura cu gravitatea faptei, anunta surse judiciare.

Conform surselor, CCR a admis insa sesizarea ICCJ asupra Codurilor penale, identificand probleme la prevederea care reintroduce SRI in procesele penale.

Prin urmare, noile coduri se intorc in Parlament pentru modificari.

Citeste si: CCR nu mai are ce sa faca: UE a stabilit azi ca nu este nevoie de prag pentru abuzul in serviciu

Comisia Europeana a publicat, pe 3 mai, Pachetul Legislativ Anticoruptie si Directiva anticoruptie, aprobate de catre Colegiul Comisarilor. Acestea reglementeaza abuzul in serviciu fara prag valoric.

„Ma bucur sa constat faptul ca legislatia noastra nationala este, in multe privinte, deja armonizata cu proiectul de Directiva, inclusiv in privinta infractiunii de abuz in serviciu, atat de discutata la noi in tara, pe care Directiva o reglementeaza fara prag valoric pentru intrunirea elementelor constitutive ale faptei penale si atragerii raspunderii penale”, a declarat miministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

CCR a cerut stabilirea unui „prag rezonabil”, insa Curtea de Justitiei a Uniunii Europene de la Luxembourg a stabilit deja, in 20121, ca „suprematia dreptului Uniunii impune ca judecatorii nationali sa aiba puterea sa lase neaplicata o decizie a unei Curti Constitutionale care este contrara acestui drept”. In cazul in care acest lucru se va intampla, judecatorii nu sunt expusi riscului de a raspunde disciplinar, se arata in decizia CJUE.

Deputatul Ludovic Orban a anuntat pe 12 aprilie ca parlamentarii Forta Dreptei, neafiliati si cei de la AUR vor contesta la Curtea Constitutionala modificarile la Codul de procedura penala facute in Camera Deputatilor.

„Consideram profund neconstitutionale, antidemocratice si impotriva drepturilor si libertatilor individuale ale cetatenilor romani doua prevederi din Codul de procedura penala modificate de majoritatea parlamentara. Este vorba de acceptarea ca probe a interceptarilor facute de servicii de informatii pe mandate de siguranta nationala, in toate tipurile de procese pentru infractiunile care sunt cuprinse in articolul 139, si de articolul care limiteaza dreptul la aparare al cetatenilor si care obliga cetatenii romani sa apeleze la avocati care au certificat ORNISS atunci cand este vorba de procese care vizeaza siguranta nationala”, a explicat Orban.

In opinia sa, aceasta ultima prevedere este „o aberatie”, deoarece prin impiedicarea alegerii avocatului dorit de catre persoana care se afla in cursul unui proces este afectat dreptul constitutional la aparare.

Si Inalta Curte de Casatie si Justitiei a sesizat CCR privind modificari aduse celor doua coduri, iar Avocatul Poporului cu privire la Codul de procedura penala.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

8 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

9 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

9 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

9 ore ago

Gantz, ultimatum pentru Netanyahu: Un plan post-razboi pana pe 8 iunie sau se va retrage din coalitie

Ministrul israelian fara portofoliu Benny Gantz i-a dat prim-ministrului Benjamin Netanyahu termen pana la 8…

9 ore ago