externe

UE va acorda Ucrainei, in martie, o transa de 4,5 miliarde de euro. Aceasta face parte din pachetul de ajutor stabilit pana in 2027

Comisia Europeana va transfera, in luna martie, Ucrainei o prima transa, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar in valoare totala de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE pana in anul 2027, a anuntat sambata la Kiev presedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, potrivit agentiei EFE.

Acest ajutor este insa insuficient pentru a acoperi nevoile de finantare ale Ucrainei pe timp de razboi. Potrivit unei estimari a Fondului Monetar International (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul in curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru mentinerea stabilitatii financiare.

In acest timp, in SUA, un nou pachet de asistenta financiara de 61,4 miliarde de dolari destinat Ucrainei si pentru care presedintele democrat Joe Biden a cerut aprobarea Congresului este in continuare blocat de republicani.

Venita in capitala ucraineana pentru a marca doi ani de la lansarea campaniei militare ruse contra Ucrainei, Ursula von der Leyen a facut anuntul referitor la eliberarea primei transe de ajutor financiar pentru Ucraina in acest an dupa ce a avut o intrevedere cu premierul ucrainean Denis Smigal, cu care a mai discutat despre dezvoltarea industriei militare ucrainene si despre exporturile ucrainene, care se bucura de un tratament preferential pe piata UE prin eliminarea taxelor vamale pentru a ajuta Ucraina.

Fara a oferi detalii, Ursula von der Leyen a mentionat in mesajul sau, postat pe platforma X, ca a abordat cu premierul Smigal „problemele de la frontiera terestra” provocate de aceste exporturi, referire la protestele agricultorilor din tarile vecine impotriva importurilor de cereale si alte produse agroalimentare ucrainene comercializate la preturi reduse si scutite de obligatia respectarii standardelor europene, in timp ce agricultorii polonezi mentin blocate puncte de frontiera cu Ucraina.

Un grup de lucru condus de premierul ucrainean Denis Smigal a sosit vineri dupa-amiaza la granita cu Polonia, dorind sa discute acolo cu oficialii polonezi despre tensiunile in crestere provocate de protestele agricultorilor polonezi, dar nicio intalnire nu a avut loc, intrucat guvernul premierului polonez Donald Tusk nu a dat curs apelului presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a veni la intalnire.

(foto: twitter.com/vonderleyen)

 

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

12 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

12 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

12 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

3 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

12 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

12 ore ago