externe

UE va aloca 500 de milioane de euro pentru productia de munitie de 155 mm pentru Ucraina

UE poate utiliza instrumentul pe termen scurt de achizitie comuna de armament, cu un buget de 500 de milioane de euro, pentru a accelera productia industriala a munitiei de 155 mm de care are nevoie Ucraina, scrie Eurointegration.

Referindu-se la declaratia ministrului Apararii, Oleksiy Reznikov, comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiara si piete de capital, Mairead McGuinness a precizat ca Ucraina are o nevoie urgenta de a asigura o aprovizionare stabila cu munitie de artilerie de 155 mm.

„Este nevoie de un raspuns ambitios, pragmatic si rapid in trei domenii indisolubil legate intre ele. Transferul imediat de munitie din stocurile existente. Structurarea cererii prin plasarea unor comenzi masive in industria europeana, care sa acopere nevoile atat ale Ucrainei, cat si ale statelor membre ale UE. Cresterea masiva si rapida a capacitatii de productie europene, care este o conditie necesara pentru indeplinirea acestor comenzi”, a enumerat McGuinness.

Potrivit acesteia, grupul operativ comun pentru achizitii in domeniul apararii a creat o cartografiere industriala destul de precisa a capacitatii de productie de munitie, inclusiv a obuzelor de artilerie. Au fost identificati 15 producatori din 11 tari membre.

„Vestea buna este ca potentialul industriei UE in productia de munitie de 155 mm ramane semnificativ. Trebuie sa deblocam acest potential. Semnarea unor contracte mari, consolidate la nivel european, va fi un semnal adecvat pentru ca industria sa actioneze”, a declarat comisarul european.

„Comisia Europeana este pregatita sa isi mobilizeze influenta in materie de reglementare si resursele disponibile pentru a sprijini industria de aparare in procesul de extindere. In special, am propus recent Actul de consolidare a industriei europene de aparare [prin] Legea comuna privind achizitiile publice (EDIRPA). Acest instrument pe termen scurt, cu un buget de 500 de milioane de euro, poate fi utilizat pentru a accelera productia industriala a munitiilor necesare”, a declarat McGuinness.

De asemenea, ea a afirmat necesitatea de a mobiliza finantarea privata, inclusiv de la Banca Europeana de Investitii (BEI). In acest scop, sprijinul statelor membre ale UE va fi extrem de important, a precizat comisarul european.

Reamintim ca, la 8 martie, la Stockholm, ministrii apararii din tarile UE au convenit sa accelereze furnizarea de obuze de artilerie si sa achizitioneze mai multa munitie pentru a ajuta Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

17 minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago