UE vrea sa aloce 1 miliard de euro pentru obuze de artilerie pentru Ucraina

externe

tunuri, ucraina

Intr-un nou proiect de sprijin militar pentru Ucraina, Uniunea Europeana va propune ca 1 miliard de euro sa fie dedicat munitiei, in special obuze de artilerie de 155 mm, potrivit unui document consultat de Politico.

UE ajuta la aprovizionarea Ucrainei cu arme prin intermediul unui fond interguvernamental extrabugetar numit Facilitatea europeana pentru pace, care este folosit pentru a plati tarile care exporta arme catre Ucraina. Pana in prezent, facilitatea a platit 3,6 miliarde de euro sub forma de ajutor militar pentru Ucraina, iar tarile membre au decis, in decembrie anul trecut, sa majoreze finantarea cu 2 miliarde de euro in 2023.

Pana in prezent, necesitatile de cheltuieli au fost definite vag, dar UE pune acum un mare accent pe munitia de artilerie – in conditiile in care fortele ucrainene sunt blocate in lupte de uzura cu obuze cu rusii in est, in jurul unor orase precum Bahmut.

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, intentioneaza sa propuna un „pachet de sprijin extraordinar” de 1 miliard de euro axat pe livrarea de munitie, potrivit documentului UE, redactat de serviciul diplomatic al blocului, Comisia Europeana si Agentia Europeana de Aparare.

Documentul UE are in vedere, de asemenea, accelerarea productiei industriale europene, care se straduieste sa produca munitie in ritmul cerut de razboi.

In ceea ce priveste achizitiile comune – adica faptul ca tarile UE se asociaza pentru a cumpara arme – Agentia Europeana de Aparare, impreuna cu tarile membre, ar urma sa utilizeze un nou sistem „care sa cuprinda sapte categorii, de la calibrele armelor de calibru mic pana la 155 mm”.

Acest proiect urmeaza sa fie „lansat pentru o durata de sapte ani” si, pana in prezent, 25 de state membre ale UE plus Norvegia si-au confirmat deja interesul de a participa, potrivit documentului.

Achizitia de munitie de 155 mm ar trebui sa fie accelerata „printr-o procedura rapida de negociere directa” cu mai multi furnizori. Acest tip de munitie este deosebit de solicitat, deoarece fortele ucrainene o folosesc in barajele de artilerie precise si cu raza lunga de actiune.

Aici, timpul este esential: „Avand in vedere urgenta, acordul de proiect trebuie semnat cel tarziu in luna martie”. Iar contractele ar trebui „sa fie incheiate in mod provizoriu intre sfarsitul lunii aprilie si sfarsitul lunii mai”.

Documentul prezinta, de asemenea, necesitatea unui sprijin sporit pentru accelerarea productiei, deoarece fabricile europene de armament sunt aproape la capacitate maxima, iar preturile sunt deja in crestere.

Masurile concrete ar putea include „identificarea si sprijinirea eliminarii blocajelor de productie din UE”, precum si „facilitarea colaborarii companiilor relevante intr-un efort comun al industriei pentru a asigura disponibilitatea si aprovizionarea”.

Documentul va fi discutat de ministrii apararii in cadrul unei reuniuni informale care va avea loc saptamana viitoare la Stockholm, urmand ca apoi sa fie aprobat in mod oficial de ministrii afacerilor externe si ai apararii la 20 martie. De asemenea, se asteapta ca liderii sa-si dea binecuvantarea finala in cadrul unei reuniuni care va avea loc la 23 si 24 martie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: