Uite cine ii favoriza pe austrieci. Ponta se LAUDA cu investitia celor de la Schweighofer

news

Victor Ponta si PSD acuza ca Holzindustrie Schweighofer face un lobby agresiv, iar liderii liberali si chiar Klaus Iohannis ar urmari sa satisfaca interesele companiei, insa chiar premierul a fost cel care lauda activitatea austriecilor din Romania.

Potrivit hotnews.ro, pe 11 iulie 2013, cu ocazia prezentarii „Programului national de investitii”, Ponta s-a laudat cu o investitie realizata de aceasta companie in Covasna. Firma austriaca a fost introdusa pe o lista la capitolul „Mari investitii-companii internationale”, alaturi de giganti industriali precum Dacia, Ford, Daimler, Oracle, Bosch, Pirelli, Michelin. Dar si alti membri ai Guvernului Ponta se aflau intr-o relatie buna cu reprezentantii firmei austriece. Ministrul Apararii Mircea Dusa a participat in martie 2013 la o conferinta in Covasna cu ocazia inaugurarii investitiei Holzindustrie, in timp ce presedintele Ion Iliescu l-a decorat in decembrie 2004 – ultima luna a mandatului sau – pe patronul firmei, Gerald Schweighofer.

„La mari investitii am vrut doar sa pomenesc cateva dintre companiile care, in mod oficial si concret, nu la nivel de intentii, la modul foarte direct, isi extind investitiile sau fac investitii greenfield. In acest an, aveti o lista a unora din companiile care deja au concretizat acest lucru. Vreau, insa sa precizez, ca in parcurile industriale, in acest an, se vor face investitii de circa 1,3 miliarde de euro, iar prin politici guvernamentale, in primul rand, prin schemele financiare de stimulare de noi investitii prin ajutor de stat Ministerul Finantelor Publice a aprobat un ajutor de aproape 166 de milioane de euro, care se adauga, sau mai bine zis stimuleaza investitii de circa 429-500 de milioane de euro”, spunea Ponta pe 11 iulie 2013, in timp ce prezenta slide-ul cu marile investitii.

Citeste si: Ponta s-a ARS! Iohannis, hotarat: „Nu mai tolerez asa ceva. Premierul va RASPUNDE”

La investitii de tip „greenfield” de care vorbea Ponta, singura companie nominalizata era Holzindustrie Schweighofer. Investitia consta, de fapt, in construirea unei fabrici mari de cherestea.

Relatia managerului companiei austriece cu PSD este mai veche de 10 ani. In decembrie 2004, fostul presedinte Ion Iliescu i-a conferit lui Gerald Schweighofer, manager general al companiei Holzindustrie Schweighofer GmbH, Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler. Ordinul a fost conferit „in semn de deosebita apreciere pentru contributiile personale avute la dezvoltarea unor importante domenii de activitate, pentru promovarea relatiilor dintre Republica Austria si Romania”, se arata in decretul 1.036 din 2 decembrie 2004 privind conferirea unor ordine, semnat de Ion Iliescu, si publicat in Monitorul Oficial nr 1.191 din 14 decembrie 2004.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: