UK respinge categoric sa plateasca in ruble pentru gazul Rusiei. Putin, nervos: „Renuntarea la gazul rusesc va duce la dezindustrializare masiva si la distrugerea de locuri de munca”

externe

Marea Britanie nu va accepta cererea presedintelui rus Vladimir Putin de a plati gazul rusesc in ruble, a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic Boris Johnson.

Purtatorul de cuvant a precizat ca secretarul britanic pentru Energie, Kwasi Kwarteng, a precizat ca „nu este un lucru pe care Marea Britanie sa il analizeze”, informeaza CNN.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat joi ca, in conformitate cu un decret semnat recent cu privire la comertul cu gaze naturale cu „tari neprietenoase”, companiile vor trebui sa deschida conturi in ruble in banci rusesti, iar platile ar trebui sa provina din aceste conturi.

Marea Britanie va examina impactul acestei masuri asupra pietei europene, a adaugat purtatorul de cuvant.

Ministrii francezi si germani ai Economiei au refuzat, de asemenea, joi, sa plateasca pentru gaze in ruble, afirmand ca sunt angajati la acordurile existente cu Rusia privind efectuarea platilor pentru livrarile de gaze rusesti doar in euro.

Presedintele rus Vladimir Putin a estimat joi ca va urma o criza alimentara mondiala, a carei consecinta va fi un nou val migrator catre tarile europene, care in lipsa gazului rusesc se vor confrunta cu costuri energetice mai mari ce vor afecta competitivitatea companiilor si nivelul de trai al populatiei.

”Dupa criza alimentara va urma un nou si inevitabil val migrator, in principal catre tarile europene”, a anticipat Putin la o reuniune prin videoconferinta avand ca tema situatia industriei aeronautice in contextul sanctiunilor occidentale impuse Rusiei dupa agresiunea asupra Ucrainei, relateaza agentia EFE.

El a acuzat Occidentul ca ”ia decizii una dupa alta care imping economia mondiala intr-o criza si conduc la distrugerea retelelor logistice si de productie”. Aceasta criza ”va conduce de asemenea la o crestere a inflatiei globale si la o agravare a inegalitatii, cu o reducere a bunastarii a milioane de persoane in tarile sarace (…), pana la tragedia unei foamete masive”, crede liderul de la Kremlin.

Putin considera ca tarile europene ”ignora interesele propriilor cetateni doar pentru a le da satisfactie stapanilor lor de cealalta parte a oceanului” si mizeaza pe un populism fals prin care indeamna oamenii ”sa manance mai putin, sa se imbrace mai gros, sa faca economii cu incalzirea si sa renunte la calatorii”.

El a estimat ca renuntarea la gazul rusesc va insemna pentru Europa ”o dezindustrializare masiva si distrugerea de locuri de munca”, concomitent cu ”cresterea costurilor combustibililor si electricitatii, a cheltuielilor cu utilitatile si scaderea drastica a nivelului de trai al cetatenilor”.

”Acesta este pretul pe care liderii occidentali il propun oamenilor sa-l plateasca pentru ambitiile lor si lipsa de viziune atat in politica, cat si in economie”, a concluzionat presedintele rus, cu referire la sanctiunile europene impuse Rusiei.

El a acuzat in acest context Statele Unite ca incearca sa profite de pe urma actualei instabilitati mondiale, cum au mai facut ”in Primul si al Doilea Razboi Mondial si in agresiunile lor contra Iugoslaviei, Irakului, Siriei si altele”.

”Pietele internationale cad si in acest timp cotatiile actiunilor companiilor din industria militara americana nu inceteaza sa creasca”, a mai remarcat Putin.

El a semnat joi decretul prin care impune statelor ”neprietenoase” fata de Rusia, in randul carora a inclus si tarile UE, sa plateasca incepand de vineri gazul rusesc in ruble, in caz contrar va opri furnizarea acestuia.

Decizia este o replica a Moscovei la sanctiunile occidentale ce i-au fost impuse dupa invadarea Ucrainei, in special inghetarea activelor Rusiei in strainatate, masura prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau in aur.

Uniunea Europeana isi stabilise inaintea acestei decizii obiectivul sa reduca anul acesta cu doua treimi importul de gaze rusesti, cu tinta ca pana in 2027 sa nu mai fie deloc dependenta de importurile energetice din Rusia.

Statele Unite au anuntat saptamana trecuta ca vor livra Europei anul acesta o cantitate suplimentara de gaze naturale lichefiate (GNL) echivalenta cu un volum de 15 miliarde de metri cubi, cu obiectivul de a ajunge in timp la 50 de miliarde de metri cubi pe an. Dar acest volum nu va putea substitui complet importurile europene din Rusia de circa 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, plus ca achizitia gazelor naturale lichefiate, aduse cu nave transportatoare de gaz, este mai costisitoare decat cea a gazelor transportate prin conductele existente.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: