UK si Danemarca trimit si mai mult armament in ajutorul Ucrainei: „Numar semnificativ de rachete de precizie ghidate M31A1”

externe

Marea Britanie si Danemarca isi vor suplimenta ajutorul militar si financiar furnizat Ucrainei, au anuntat cele doua tari occidentale, ai caror reprezentanti s-au intalnit joi la Copenhaga cu ministrul apararii ucrainean pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru tara est-europeana invadata de Rusia in 24 februarie, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Londra, care a donat deja sisteme de arme avansate Ucrainei si a asigurat instruirea a mii de soldati ucraineni, a anuntat ca va trimite mai multe sisteme lansatoare de rachete multiple Kievului.

De asemenea, britanicii vor dona un ”numar semnificativ” de rachete de precizie ghidate M31A1, care pot lovi tinte aflate la o distanta de pana la 50 de mile (aproximativ 80 de kilometri).

”Aceasta ultima transa a sprijinului militar le va permite fortelor armate ale Ucrainei sa continue sa se apere impotriva agresiunii ruse si utilizarii aleatorii a artileriei cu raza lunga de actiune”, a declarat ministrul apararii britanic Ben Wallace intr-un comunicat.

”Sprijinul nostru continuu trimite un mesaj foarte clar: Regatul Unit si comunitatea internationala se opun in continuare acestui razboi ilegal si vor fi alaturi, furnizand asistenta defensiva militara Ucrainei pentru a o ajuta sa se apere contra invaziei lui Putin”, a adaugat Wallace.

Danemarca va suplimenta cu 110 milioane de euro ajutorul financiar pentru Ucraina, a anuntat premierul danez Mette Frederiksen intr-o conferinta de presa, dupa reuniunea de la Copenhaga.

”Acesta este un razboi impotriva valorilor pe care sunt construite Europa si lumea libera. Astazi ne reafirmam angajamentul de a sprijini Ucraina”, a subliniat sefa executivului danez.

Noile masuri, printre care trimiterea de instructori in Marea Britanie pentru a pregati soldati ucraineni fara nicio experienta militara sau cu experienta limitata si antrenarea de militari ucraineni pe teritoriul danez, vor duce valoarea totala a asistentei Danemarcei pentru Ucraina la peste 3 miliarde de coroane daneze (415 milioane de euro).

Pe 24 februarie, Rusia a declansat o agresiune militara nejustificata si neprovocata impotriva Ucrainei. Moscova afirma constant ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Mai mult despre: ,

Comentarii: