UK vrea sa trimita armament modern in Republica Moldova: „As vrea sa vad Moldova echipata conform standardelor NATO. Putin este hotarat sa creeze o Rusie mai mare”

news

Marea Britanie vrea sa trimita armament modern in Republica Moldova pentru a o proteja de amenintarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citand-o pe Liz Truss, ministrul de externe, relateaza sambata Reuters, citata de Agerpres.

Ea a declarat ziarului ca presedintele rus Vladimir Putin este hotarat sa creeze o „Rusie mai mare”, chiar daca in invazia Ucrainei nu a reusit sa obtina un succes rapid.

Rusia numeste invazia pe care a lansat-o la 24 februarie drept „operatiune militara speciala” vizand sa dezarmeze Ucraina si sa o scape de nationalistii radicali anti-rusi. Ucraina si aliatii sai resping acest lucru ca fiind un pretext fara temei pentru razboi, aminteste Reuters.

Republica Moldova, care se invecineaza cu Ucraina la sud-vest, nu este membru al aliantei NATO.

Truss a declarat ca au loc discutii pentru a se asigura ca apararea Republicii Moldova ar putea descuraja orice viitor atac.

„As vrea sa vad Moldova echipata conform standardelor NATO. Aceasta discutie o avem cu aliatii nostri”, a declarat ea pentru The Telegraph.

„Putin a fost absolut clar cu privire la ambitiile sale de a crea o Rusie mai mare. Si pentru ca incercarile lui de a lua Kievul nu au avut succes, aceasta nu inseamna ca a abandonat acele ambitii”, a spus ea.

Daca planurile lui Truss sunt adoptate, membri ai NATO ar asigura armament modern Republicii Moldova, inlocuind echipamentul ei din epoca sovietica, si vor instrui soldatii cum sa-l foloseasca.

Comentarii: