externe

Umilinta pentru Rusia. Singurii din lume care au recunoscut „independenta” republicilor din Ucraina sunt rebelii Houthi din Yemen

Un membru de rang inalt al Consiliului Politic Suprem Houthi din Yemen si-a exprimat sprijinul pentru recunoasterea de catre Rusia a doua regiuni separatiste din Ucraina, anunta Al Araby. Este singura entitate care a reactionat la solicitarea Moscovei adresata lumii de a recunoaste cele doua „republici”.

Rebelii houthi din Yemen si-au declarat sprijinul pentru recunoasterea de catre Moscova a teritoriilor rebele din estul Ucrainei ca republici independente.

Mohammed Ali Al-Houthi, un membru de rang inalt al Consiliului politic suprem Houthi din capitala Yemenului, Sanaa, si-a exprimat pe Twitter sprijinul pentru demersul rusesc, care clasifica teritoriile din estul Ucrainei Donetk si Luhansk drept entitati independente.

Moscova ofera de ani de zile rebelilor separatisti sprijin financiar, politic si militar sub acoperire.

„Facem apel la retinere si la a nu aluneca intr-un razboi care are ca scop sa epuizeze capacitatile rusesti”, a declarat Al-Houthi dupa ce si-a afirmat sprijinul pentru miscarea lui Putin.

Rebelii houthi sustinuti de Iran au cucerit capitala Yemenului, Sanaa, in 2014, ceea ce a determinat o interventie militara condusa de Arabia Saudita in tara in 2015 pentru a sprijini guvernul yemenit care s-a refugiat in Aden.

Rusia a lansat marti un apel la alte tari sa ii urmeze exemplul si sa recunoasca independenta Republicii Populare Donetk (RPD) si a Republicii Populare Lugansk (RPL), a anuntat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat.

„Rusia face apel la alte tari sa ii urmeze exemplul”, se arata in declaratie. „Aceasta a fost singura solutie posibila, desi una destul de dificila”.

La 21 februarie, presedintele rus Vladimir Putin a semnat, in cadrul ceremoniei de la Kremlin, decretele de recunoastere a Republicilor Populare Donetk si Lugansk. Putin s-a intalnit cu liderii RPD si RPL, Denis Pusilin si Leonid Pasechnik, in mod corespunzator, si a semnat cu acestia tratatele de prietenie, cooperare si ajutor reciproc intre Rusia si cele doua republici.

De asemenea, presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat Ministerului de Externe al tarii sa stabileasca relatii diplomatice cu cele doua republici si, de asemenea, a ordonat Ministerului Apararii sa asigure masuri pentru pacea pe teritoriile lor.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

13 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

13 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

13 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

4 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

13 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

14 ore ago