Un alt virus de origine animala din India ar putea declansa o noua pandemie. El a facut deja primele victime si are o rata a mortalitatii socanta, de 75%

externe

pandemie, India, Kerala, virus, lilieci, mortalitate

Epidemiologii indieni au luat cu asalt statul Kerala, din sudul tarii, pentru a colecta mostre de lichid de la lilieci si pomi fructiferi, intr-o regiune in care virusul mortal Nipah a ucis deja doua persoane si alte trei au fost testate pozitiv.

Statul indian se lupta cu cel de-al patrulea focar de boala din 2018 incoace, specialistii incercand sa afle cat mai multe lucruri despre virusul pentru care nu exista vaccin si care se raspandeste prin contactul cu fluidele corporale ale liliecilor, porcilor sau oamenilor infectati, ucigand pana la 75% dintre cei infectati.

„Testam oameni (…) si, in acelasi timp, expertii colecteaza mostre de fluide din zonele impadurite care ar putea fi punctul fierbinte al raspandirii”, a declarat pentru Reuters Veena George, ministrul sanatatii din statul Kerala.

Mostre de urina de liliac, excremente de animale si fructe pe jumatate mancate au fost colectate din Maruthonkara, satul in care locuia prima victima, situat langa o padure de 121 de hectare, unde traiesc mai multe specii de lilieci. Liliecii de fructe din zona au fost testati pozitiv pentru virusul Nipah in timpul unei epidemii din 2018, prima din acest stat.

„Ne aflam intr-o etapa de hipervigilenta si de detectare”, a declarat George, adaugand ca 77 de persoane au fost identificate ca avand un risc ridicat de infectare.

Aproape 800 de persoane au fost testate in ultimele 48 de ore in districtul Kozhikode din stat, iar doi adulti si un copil au fost internati in spital pentru observatie dupa ce au fost depistati pozitiv. Birourile publice, cladirile guvernamentale, centrele educationale si institutiile religioase au fost inchise in noua sate din district, in timp ce transportul public a fost suspendat in zona de risc.

Statele vecine Karnataka si Tamil Nadu au ordonat efectuarea de teste pentru vizitatorii din Kerala, planuind sa izoleze orice persoana care prezinta simptome de gripa. Virusul poate infecta o serie de animale, ceea ce sporeste sansele de raspandire. Acesta poate fi contractat fie prin contact direct, fie prin consumul de alimente contaminate. El a fost identificat pentru prima data in 1999, in timpul unui focar de imbolnavire in randul crescatorilor de porci si a altor persoane aflate in contact strans cu animalele in Malaezia si Singapore.

Focarele sunt sporadice, iar infectiile anterioare din Asia de Sud au fost atribuite consumului de produse contaminate cu excremente de liliac. Primul focar de Nipah din Kerala a ucis 21 dintre cei 23 de infectati, in timp ce focarele ulterioare din 2019 si 2021 au ucis doua persoane.

In luna mai, o investigatie Reuters a aratat ca unele parti din Kerala se numara printre locurile cele mai expuse la risc la nivel global pentru focare de virusuri de liliac, deoarece defrisarea padurilor pentru dezvoltare obliga oamenii si animalele salbatice sp aiba contacte mai stranse

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: