externe

Un an de la scufundarea crucisatorului Moskva. In Cehia, o macheta a complexului Neptun cu care a fost scufundata nava amiral a flotei ruse din Marea Neagra a fost scoasa la licitatie

Initiativa ceha „Cadou pentru Putin” a decis sa scoata la vanzare o macheta a complexului „Neptun”, prezentata de presedintele Petru Pavel, din care a impresionat crucisatorul „Moscova” in urma cu un an, scrie Eurointegration.

„Astazi se implineste exact un an de cand rachetele anti-nava ucrainene „Neptun” au lovit crucisatorul rusesc „Moskva”. Modelul acestei arme ne-a fost dat de presedintele Petr Pavel la inceputul lunii ianuarie. Stiind ca intr-o zi o vom scoate la licitatie. Acest moment a venit. Va multumim, domnule presedinte”, se arata in mesaj.

In descrierea licitatiei se precizeaza ca castigatorul va primi un certificat de autenticitate.

„Scopul initiativei este de a organiza asistenta materiala si financiara pentru restaurarea infrastructurii critice din Ucraina. Fondurile obtinute in urma licitatiilor vor merge pentru a sprijini echipa implicata in reconstructia Ucrainei dupa razboi, care a lasat 10 milioane de oameni fara apa, electricitate si incalzire”, explica autorii.

Reamintim ca, la 13 aprilie 2022, Marina ucraineana a lovit crucisatorul cu doua rachete de croaziera R-360 „Neptun” din complexul anti-nava de coasta RK-360MC „Neptun”. Ca urmare a avariilor si a conditiilor meteorologice dificile, acesta s-a rasturnat si s-a scufundat. In seara zilei de 14 aprilie, scufundarea navei „Moscova” a fost recunoscuta de Ministerul Apararii din Rusia.

Initiativa ceha „Cadou pentru Putin”, fondata de omul de afaceri ceh Dalibor Dedek, a strans anterior fonduri pentru un tanc modernizat T-72, un lansator de rachete RM-70 si diverse tipuri de drone. „Cadou pentru Putin” finanteaza, de asemenea, antrenamente pentru soldatii ucraineni si lectii de limbajul semnelor pentru ucrainenii cu deficiente de auz din Republica Ceha.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

7 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago