Un britanic a fost ucis in Ucraina, langa Harkov: „Si-a dat viata pentru a-i salva pe altii. Mi-a spus ca mai are 46 de zile pana la zborul de intoarcere acasa si a zis ‘gata, ma intorc la gradinarit'”

externe

Un britanic a fost ucis in timp ce era voluntar ca medic in Ucraina, a anuntat sora sa, informeaza BBC. Craig Mackintosh, in varsta de 48 de ani, din Thetford, Norfolk, a murit „la datorie” pe 24 august, a declarat Lorna Mackintosh.

Lorna Mackintosh a strans mai mult de 10.000 de lire sterline pe o pagina GoFundMe pentru a aduce corpul fratelui ei inapoi in Marea Britanie, cerand: „Va rugam sa ne ajutati sa aducem acasa acest erou de razboi”. „Fratele nostru s-a oferit cu curaj sa mearga voluntar in [Ucraina] ca medic pentru a ajuta la salvarea de vieti in aceasta tara devastata de razboi. Acest om altruist este in prezent blocat intr-o morga din Ucraina si nu exista niciun ajutor pentru a-l aduce acasa”, a mentionat ea.

Ea a spus ca ar costa in jur de 4.000 de lire sterline pentru a-i readuce trupul in Marea Britanie. „Am vorbit cu un furnizor international de servicii funerare si va costa in jur de 4.000 de lire sterline repatrierea lui in Marea Britanie”, a spus ea. „Si-a dat viata pentru a-i salva pe altii si trebuie sa se intoarca acasa pentru a avea parte de serviciul pe care il merita. O adevarata slujba de erou inconjurat de familia si prietenii sai. Va rog, va rog ajutati-ne sa il aducem pe eroul nostru acasa”.

Ministerul de Externe a anuntat ca sprijina familia.

Partenera lui Mackintosh, Natasha Lovett, in varsta de 40 de ani, a declarat ca familia a incercat sa il convinga sa nu se intoarca pentru a doua oara in Ucraina: „Dar era pur si simplu in sangele lui – trebuia sa ajute si voia sa faca o diferenta”.

Gradinar peisagist, el fusese antrenat ca medic in timpul serviciului militar in Armata Teritoriala cand era mai tanar, a spus ea. Cuplul a tinut legatura in fiecare zi cat timp el a fost acolo, dar cand a vorbit ultima data cu el pe 23 august, cu o zi inainte de a fi ucis, i-a spus ca „vor fi cateva zile aglomerate, asa ca nu te grabi”.

I-a promis ca se va intoarce acasa, in Marea Britanie, pe 3 octombrie. „Dar nu a fost sa fie asa”, a spus ea. „A fost un adevarat erou – dar a fost un erou pentru mine inainte de a pleca acolo”.

Mackintosh a servit in militia atasata armatei ucrainene, a declarat prietenul sau, George Dyson. A fost a doua misiune a domnului Mackintosh in tara si se afla in apropierea orasului Harkov cand a fost impuscat.

Cei doi au pastrat ultima data legatura prin intermediul unui site de mesagerie criptata pe 18 august, cpana and Mackintosh i-a spus ca unitatea sa se afla sub tiruri intense, a declarat Dyson: „Mi-a spus ca mai are 46 de zile pana la zborul de intoarcere acasa si a zis ‘gata, ma intorc la gradinarit’.”

Postand un omagiu pe retelele de socializare, Dyson a scris ca in ziua in care Mackintosh a fost ucis, „unitatea sa a fost blocata si a suferit pierderi, iar Craig [fiind] medic, si-a facut treaba si a ajutat la ajutorarea colegilor sai soldati, iar in timp ce alerga pe teren deschis a fost, din pacate, impuscat…”.

El a adaugat: „Tocmai am vorbit cu unul dintre baietii care a fost in echipa lui Craig si mi-a spus ca Craig a luptat cu mare curaj si [onoare].”

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a declarat pentru agentia de stiri PA: „Sustinem familia unui britanic care a murit in Ucraina si suntem in contact cu autoritatile locale”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: