Un caine s-a intors in transeele ucrainene in trei picioare. El si-a ros laba dupa ce a ramas prins in sarmele ghimpate ale rusilor

externe

Un fost oficial ucrainean a relatat joi povestea extraordinara a unui caine de armata pe nume Vas’ka.

Potrivit lui Serghei Koshman, animalul s-a incurcat intr-o sarma in apropierea pozitiilor rusesti – si a sfarsit prin a-si musca laba pentru a scapa.

Koshman a precizat ca patrupedul „s-a intors in transeele ucrainene pe trei picioare” si ca acum este tratat in Polonia.

„Glorie eroilor canini!”, a subliniat oficialul ucrainean.

Un alt caine erou al Ucrainei este Patron. Acest catel din rasa Jack Russell, in varsta de doi ani, a devenit mascota fortelor armate din Ucraina dupa ce a reusit sa detecteze, in primele trei luni ale razboiului, aproape 90 de dispozitive explozive lasate in urma de fortele Rusiei dupa ce s-au retras.

Patron, al carui nume inseamna „Glont”, lucreaza alaturi de echipa de genisti de la Cernihiv. Are doi ani si este sufletul si talismanul unitatii de dezamorsare a bombei din Cernihiv. Aproape 90 de dispozitive, mine si rachete au fost gasite si apoi dezamorsate in primele trei luni cu ajutorul lui Patron. Un adevarat record.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat ca sute de dispozitive au fost lasate in urma de fortele rusesti pe masura ce se retrageau din nordul Ucrainei.

„In timp ce se retrag, militarii rusi amplaseaza capcane, interzise de legislatia internationala, chiar si pe instalatii alimentare, locuinte private si cadavre umane”, a declarat la inceputul acestei luni.

Acum, caini precum Patron, care lucreaza de la varsta de sase luni, curata zonele pentru a-i feri pe ucraineni de alte rani si decese.

Rasele de caini precum Jack Russel au un simt al mirosului puternic, astfel incat actiunea lor este mai eficienta decat multe dintre eforturile umane de deminare. Zona creierului responsabila cu mirosul este de aproximativ 40 de ori mai mare la caini decat la oameni.

Cainii de detectare a minelor au fost folositi pentru prima data in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar in prezent se crede ca peste 750 de caini sunt folositi in programe umanitare la nivel international.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: