Cum a fost prins. Un chinez modest a pus bazele celui mai mare cartel al drogurilor din istorie dintr-o puscarie din SUA. Profit de 17 miliarde $ pe an

actualitate

CNN prezinta fascinanta si uluitoarea poveste a modului in care s-a creat cel mai mare cartel de droguri din istoria Asiei, mult mai mare decat celebrele carteluri din America de Sud, ridicate de Pabl Escobar sau El Chapo. Este vorba despre un imperiu ridicat de un chinez cu aspect modet, Tse Chi Lop, dintr-o inchisoare federala din SUA.

Cand agentul FBI Mark Calnan l-a intalnit, in sfarsit, pe regele al carui sindicat de droguri il investiga in ultimii sase ani, a fost surprins.

Cu parul sau negru despicat pe mijloc si un simt vestimentar modest, Tse Chi Lop nu arata ca seful unei operatiuni multinationale care inundase strazile New York-ului cu heroina inainte de arestarea sa, pe 12 august 1998. Si, in timp ce statea intr-o camera de interogatoriu spartana din Hong Kong, nici nu se comporta cu adevarat ca atare.

De obicei, suspectii reactionau la arestare intr-unul din doua moduri, a declarat agentul, acum pensionat, pentru CNN, de la locuinta sa din New Jersey. Tipii combativi imbratisau machismul care ii ajuta sa navigheze in lumea mortala a traficului de droguri. Cei cooperanti, pe de alta parte, erau ingrijorati ca daca nu vorbesc inseamna ca vor face mai mult timp de inchisoare.

Tse nu a facut nici una, nici alta. A fost calm, prietenos si a pastrat strategic buzele stranse – chiar si atunci cand Calnan i-a spus ca Statele Unite vor solicita extradarea sa. Tse doar a zambit. „A fost impresionant”, a spus Calnan. „A fost diferit”.

Pana la sfarsitul acelui an, Tse se afla in New York, unde a pledat vinovat la o singura acuzatie de conspiratie pentru importul de heroina in SUA si a fost condamnat la noua ani de inchisoare. Dar daca autoritatile care l-au pus pe Tse in spatele gratiilor sperau ca acesta va iesi din inchisoare ca un om schimbat, se pare ca s-au inselat.

Doua decenii mai tarziu, Tse a devenit seful unui cartel de metamfetamina care castiga aproximativ 17 miliarde de dolari pe an. Iesit de mult timp din inchisoare, acesta ar fi dus un stil de viata luxos construit pe baza imperiului drogurilor, in care ar fi operat cu un anonimat relativ pana cand existenta sa a fost dezvaluita intr-un reportaj in 2019.

Apoi, in luna ianuarie a acestui an, Tse a fost arestat pe Aeroportul International Schipol din Amsterdam, la cererea Politiei Federale Australiene (AFP), care a condus o investigatie extinsa, de un deceniu, asupra organizatiei sale.

Barbatul care candva statea calm in fata lui Calnan este acum acuzat ca este creierul din spatele sindicatului Sam Gor, probabil cea mai mare operatiune de trafic de droguri din istoria Asiei. Autoritatile australiene solicita extradarea lui Tse pentru trafic de metamfetamina. In timpul unei audieri de extradare din iunie, el a declarat unui judecator olandez ca este nevinovat de acuzatii.

In timp ce procurorii isi pregatesc cazul impotriva lui Tse, CNN a investigat primii ani de viata ai acestuia, pentru a-l intelege mai bine pe omul despre care autoritatile australiene sustin ca este unul dintre cei mai de succes traficanti de metamfetamina din secolul XXI.

Aceasta este povestea primului sindicat al lui Tse: cum a prosperat in inchisorile americane; cum politia din intreaga lume l-a distrus; si cum, din cenusa acestuia, acest barbat aparent modest din sudul Chinei a reusit, se pare, sa puna bazele unui imperiu al drogurilor de miliarde de dolari dintr-o inchisoare de la poalele Muntilor Apalasi.

Ancheta FBI care a dus la arestarea lui Tse in Hong Kong a inceput la un colt de strada din Bronx, la aproximativ 20 de ani dupa ce guvernul american a lansat razboiul impotriva drogurilor sub conducerea presedintelui Richard Nixon.

Pentru a pune capat la ceea ce republicanii numeau in 1980 „epidemia criminala de abuz de droguri” care cuprinsese tara, guvernul a investit masiv in politia antidrog si a adoptat legi care inaspreau pedepsele pentru infractorii din domeniul drogurilor. Insa pedepsele minime obligatorii severe pentru infractiunile legate de droguri si investitiile in politie nu au avut efectul dorit.

In 1992, heroina din SUA devenea din ce in ce mai ieftina si mai pura, potrivit unui raport al Casei Albe de la acea vreme, iar cea mai mare parte a heroinei provenea din Asia de Sud-Est. Potrivit raportului, aceasta heroina era printre cele mai pure gasite in SUA si era usor de supradozat din cantitati mici. Consecintele au fost grave, in special in New York, unde se aflau cei mai multi dependenti de heroina din America. Mii de oameni erau trimisi la urgente in fiecare an dupa ce consumau acest drog. Sute de persoane mureau.

In acel an, Calnan a primit un pont de la un coleg despre drogurile care se vindeau in Bronx, la coltul strazilor 183 si Walton, iar acest lucru avea sa-i schimbe cariera. La acea vreme, lucra pentru FBI in New York, ca membru al Brigazii Penale 25. C-25, asa cum era cunoscuta, avea sarcina de a aborda problema tot mai mare a crimei organizate in care erau implicati asiaticii si asiatico-americanii – in special cei care vindeau heroina din Asia de Sud-Est care intra in SUA.

Pe masura ce Calnan si echipa sa au inceput sa supravegheze coltul de strada, la cativa kilometri de Yankee Stadium, sa identifice suspecti si sa asculte telefoane, un nume a continuat sa apara: Sonny.

Problema era ca existau cel putin doi suspecti cu numele Sonny. Era Sonny din New Jersey si Sonny din Leavenworth, penitenciarul american din Kansas. Unul era Sonny din exterior si – spre surprinderea lor – celalalt era Sonny din interior.

Sonny din exterior, au aflat ca era un traficant de heroina din Malaezia care locuia in New Jersey. Sonny cel din interior era seful si isi daduse seama cum sa conduca o afacere cu heroina dintr-o inchisoare federala.

Yim Ling nu i-a auzit pe atacatori intrand in liniste in casa ei din Kingston, New York, intr-o zi calduroasa de toamna din 1983. Ea se afla in dormitor, schimbandu-se pentru a merge la munca la casa de ceai chinezesc a familiei sale, cand cineva a apucat-o din spate. Ea a ripostat, dar unul dintre rapitori i-a acoperit gura cu o substanta chimica, probabil cloroform, potrivit relatarii unui ofiter de politie locala insarcinat cu acest caz.

Guvernul crede ca Yim a fost ucisa accidental in timpul luptei initiale, desi rapitorii ei nu au mentionat niciodata acest lucru atunci cand i-au extorcat sotului ei o rascumparare de aproape 200.000 de dolari. Corpul lui Yim nu a fost gasit niciodata.

Autoritatile au acuzat mai multe persoane pentru rapire, inclusiv pe Yong Bing Gong, pe atunci un fost angajat de 23 de ani la casa de ceai a familiei Yim. Gong a fost condamnat la inchisoare pe viata, unde a devenit Sonny in interior: furnizorul traficantilor de heroina de la coltul de strada din New York pe care Calnan il monitoriza.

Gong facea afaceri cu droguri chiar in locul menit sa pedepseasca oamenii pentru trafic de droguri.
Gong a vorbit cu CNN, desi a refuzat sa discute detalii despre condamnarea sa pentru trafic de heroina, care a fost pronuntata in timp ce se afla in inchisoare. Gong a sperat ca impartasirea unor parti din povestea sa va atrage atentia asupra a ceea ce el considera a fi sentintele sale nedrept de lungi. El a primit inca 27 de ani de inchisoare pentru trafic de heroina, pe langa prima sa condamnare pe viata. Dupa aproape 40 de ani petrecuti in spatele gratiilor, Gong considera ca si-a platit datoria fata de societate si nu ar trebui sa fie „lasat sa putrezeasca si sa moara, uitat si abandonat de toti cei pe care ii cunosc”. „Stiu ca nu sunt un inger, dar sunt totusi o fiinta umana”, a spus Gong.

Nascut in 1960 in Malaezia, Gong s-a orientat spre o viata de infractor la o varsta frageda. Tatal sau detinea o companie de cherestea in Indonezia si era adesea plecat, iar mama sa avea sase copii – prea multi pentru a se concentra pe controlul fiului sau rebel. Acest lucru l-a lasat pe Gong, dupa cum a spus el, sa „alerge pe strazi”.

S-a alaturat unei bande la varsta de 12 ani si in cele din urma a devenit locotenent. La 20 de ani, se afla intr-o inchisoare din Malaezia, ispasind o pedeapsa de doi ani dupa mai multe conflicte cu legea. Dupa ce a fost eliberat in 1982, a plecat in SUA. In aproximativ un an, a ajuns in inchisoare pentru rapirea lui Yim.

La inceput, Gong a considerat ca incarcerarea a fost „mai mult plictiseala si corvoada”. Avea nevoie de ceva care sa ii condimenteze existenta de zi cu zi. Asa ca, dupa ce a fost prezentat de un alt detinut, s-a orientat spre traficul de heroina.

Flamboaiant, vorbaret si oarecum obraznic, Gong era un om innascut pentru crearea de retele si nu exista un loc mai bun pentru a intalni noi clienti decat inchisoarea. Gong incheia intelegeri cu alti detinuti, apoi se coordona cu contactele sale din exterior pentru a vinde heroina prin intermediul sistemului telefonic al inchisorii. Toata lumea vorbea codificat, deoarece apelurile detinutilor sunt intotdeauna inregistrate, desi nu sunt intotdeauna monitorizate.

Ancheta lui Calnan a dezvaluit ca Gong era Sonny din interior, furnizand heroina unei bande portoricane de la coltul strazilor 183 si Walton Avenue din Bronx. Era, de asemenea, Sonny din Leavenworth, care se referea la Penitenciarul Federal din Leavenworth, Kansas, una dintre cele mai vechi inchisori federale din SUA. Este una dintre cele cateva unitati care l-au detinut pe Gong de la condamnarea sa in 1983.

Echipa lui Calnan a citat casetele din inchisoare si a descifrat codul lui Gong, care nu era teribil de complex – uneori insemna doar sa se refere la heroina drept „meniuri” si la traficanti drept „restaurante chinezesti”. C-25 avea acum un caz important in mainile sale si, ca orice caz important, avea nevoie de un nume. Au ales Sunblock, numit dupa Sonny si dupa blocul de celule in care l-au gasit.

Heroina pe care o vindea Gong provenea aproape cu siguranta din Triunghiul de Aur, regiunea de granita istoric lipsita de lege unde se intalnesc Thailanda, Laos si Myanmar.

Clima din zona este ideala pentru cultivarea macului, planta folosita pentru a produce opiu si heroina. Dealurile si jungla din jur ingreuneaza accesul fortelor de ordine in zona, permitand militiilor si sefilor razboiului care dominau partea din Myanmar a regiunii sa devina unii dintre cei mai mari traficanti de heroina din lume.

Productia a crescut brusc in anii 1960, cand aceste grupuri au realizat ca pot folosi laboratoare pentru a transforma macul in narcotice mai puternice, cum ar fi morfina si heroina. Si a continuat sa explodeze si in deceniile urmatoare.

Pana la sfarsitul anilor 1980, drogul a invadat SUA. Heroina din Asia de Sud-Est reprezenta 56% din aprovizionarea din SUA – si aproape 90% din cea din New York – pana in 1990, potrivit US Drug Enforcement Administration. Cu cinci ani mai devreme, aceasta reprezenta doar 14% din oferta americana.

Introducerea acestor droguri in SUA a revenit in mare parte americanilor si canadienilor de origine chineza sau persoanelor care au legaturi cu grupuri criminale sino-thailandeze sau chineze, potrivit Departamentului de Justitie al SUA. Oameni precum Paul Kwok.

Desi documentele judiciare spun ca Gong si Kwok s-au intalnit in inchisoare, Gong a declarat pentru CNN ca s-au intersectat pentru prima data in timp ce locuiau in New York la inceputul anilor 1980.

In 1983, Kwok, un cetatean canadian, a fost condamnat la o inchisoare federala in SUA pentru trafic de heroina. Printr-o coincidenta, a ajuns in aceeasi inchisoare cu Gong, iar cei doi s-au apropiat. In cele din urma, au intrat impreuna in afaceri.

Pe masura ce Kwok se apropia de momentul in care putea fi eliberat conditionat, a fost transferat intr-o inchisoare canadiana, inainte de a fi eliberat in 1990. In cele din urma a inceput sa isi foloseasca contactele pentru a importa heroina in Canada. Pe atunci, era mai usor sa treci drogurile ilicite prin vama in Canada decat in SUA, potrivit lui Calnan. Kwok a mutat apoi heroina peste granita dintre SUA si Canada, care, la inceputul anilor 1990, era mai putin dificil de trecut fara a fi detectata decat este acum.

In SUA, Gong se folosea de reteaua de clienti pe care o dezvoltase in inchisoarea federala pentru a gasi cumparatori.

Aranjamentul a functionat bine. La inceputul anului 1994, Gong si Kwok aveau atat de multa heroina care intra in tara incat au inceput sa caute mai multe modalitati de a introduce ilegal cantitati mai mari de heroina in SUA.

Astfel, Kwok a apelat la mafia siciliana din Montreal pentru ajutor. Sicilienii au fost de acord, in schimbul unei sume de bani, sa ascunda heroina lui Kwok alaturi de propriile lor droguri si sa duca toata contrabanda la o frizerie din Long Island. Asociatii lui Kwok urmau apoi sa isi ia heroina de acolo si sa o duca la cumparatorii lui Gong.

Cand FBI a descoperit legatura cu Sicilia, Operatiunea Sunblock a devenit un caz international major. Calnan si echipa sa urmareau acum un sindicat global care implica mai multe grupari de crima organizata. Miza era mai mare.

FBI-ul a pus cel putin patru microfoane, monitorizand convorbirile telefonice pentru a gasi dovezi potential incriminatoare privind afacerile cu heroina. Calnan a angajat un agent sub acoperire cu vechime pentru a efectua tranzactii de droguri cu organizatia lui Gong pentru a aduna mai multe dovezi. Pana in septembrie 1995, Sunblock obtinuse suficiente informatii pentru a pune sub acuzare sau a aresta mai mult de o duzina de persoane. Kwok a fost arestat in Canada in numele autoritatilor americane, iar Gong a fost pus sub acuzare din inchisoare.

Kwok parea sa fie cel care conducea, cel putin la inceput. Era stoic si serios si parea sa impuna respect si deferenta in lumea interlopa a infractorilor. Astfel, Calnan si un procuror american desemnat pentru acest caz au mers in Canada pentru a-l intervieva pe Kwok in inchisoare, pentru a evalua daca acesta va coopera.

Discutia s-a dovedit a fi periculoasa. La scurt timp dupa ce Kwok a fost retinut, doi barbati au abordat-o pe sotia sa pentru a o intreba daca lucreaza cu autoritatile. Aceasta a primit apoi „numeroase apeluri telefonice de amenintare”, avertizandu-l pe sotul ei sa nu spuna nimic politiei, a declarat aceasta intr-o scrisoare adresata judecatorului care a judecat cazul.

Mai tarziu, un grup de detinuti care l-au vazut pe Kwok pentru scurt timp in compania fortelor de ordine l-au lovit cu capul de peretele din baia inchisorii, lasandu-l inconstient. Avocatul lui Kwok a declarat ca clientul sau a fost tinta pentru ca parea sa coopereze.

Cu toate acestea, Kwok a decis sa isi asume riscul. El a declarat unui judecator ca a decis sa ofere informatii pentru a putea iesi din inchisoare cat mai repede posibil pentru a avea grija de sotia sa si de fiul sau mic.

S-a dovedit ca Kwok si unul dintre locotenentii sai puteau sa ofere FBI-ului identitatea furnizorului lor din Asia – un chinez-canadian modest, in varsta de 33 de ani, cu gusturi proaste in materie de moda si cu parul despartit pe mijloc.

Numele lui era Tse Chi Lop.

Tse s-a nascut la 25 octombrie 1963, in provincia Guangdong, in sudul Chinei, inainte de inceperea Revolutiei Culturale – miscarea sangeroasa prin care Mao Zedong a incercat sa isi reafirme conducerea asupra Partidului Comunist Chinez prin radicalizarea tineretului tarii impotriva tuturor celor considerati neloiali.

Dupa agitatia Revolutiei Culturale si dizolvarea haotica a Garzilor Rosii, asa cum erau cunoscute grupurile paramilitare de tineri, unii au format o banda amorfa numita Big Circle Boys. Tse s-a alaturat acestui grup infractional.

Pana in anii 1990, Big Circle Boys erau jucatori importanti in comertul cu heroina din Triunghiul de Aur – America de Nord – si erau in stare sa incheie intelegeri cu aproape oricine daca se puteau face bani buni.

Decizia sindicatului de a intra in afaceri cu mafia siciliana l-a impresionat pe Calnan. Majoritatea bandelor asiatice din SUA, a constatat el, nu ar fi incheiat astfel de parteneriate. Tse si-a abordat comertul ca pe o afacere, a gasit valoare in noile parteneriate, dar a fost suficient de inteligent pentru a incerca sa ramana sub radar.

„S-a folosit de cooperare, a trecut granitele. A gandit inovativ, iar noi a trebuit sa facem acelasi lucru, altfel nu l-am fi prins niciodata”, a declarat Calnan. „Trebuia sa fim la fel de buni ca el”.

Dupa arestarile lui Kwok si Gong din 1995, lui Calnan si echipei Sunblock avea sa le ia inca aproape trei ani pentru a-l prinde pe Tse, deoarece se presupunea ca acesta se afla in China continentala, care nu are un tratat de extradare cu SUA.

FBI-ul a ramas aparent fara optiuni pana in 1998, cand colegul canadian al lui Calnan a aflat ca Tse calatorea in Hong Kong. Daca politia l-ar fi arestat in orasul semi-autonom din China, care avea un tratat de extradare cu SUA, Tse ar fi putut fi trimis la New York pentru a fi judecat.

Calnan a convins FBI-ul sa-l trimita pe el si pe agentul canadian la Hong Kong pentru a ajuta la arestare, iar la 12 august, Departamentul de Politie din Hong Kong l-a prins pe Tse intr-un restaurant local. In cateva luni, Tse se afla in America.

Ceci Scott, procurorul adjunct al SUA care s-a ocupat de acest caz, si-a amintit ca, dupa ce Tse a aterizat in SUA, avocatul sau parea dornic sa ajunga la un acord de recunoastere a vinovatiei. Calnan credea ca Tse facea tot ce putea pentru a ajunge rapid in Canada, unde sotia sa locuia cu cei doi copii ai lor care s-au nascut la inceputul anilor 1990 – o fiica si un fiu care avea o problema pulmonara si probleme respiratorii inca de la nastere.

In timp ce Tse dorea sa coopereze suficient pentru a-si reduce sentinta, el nu era dispus sa dezvaluie totul. „Cred ca stia ca noi stiam ca nu ne spunea totul”, a spus Scott.

Dar modul in care Tse s-a purtat a ramas intiparit in mintea lui Scott. „Imi amintesc ca m-am gandit: „Doamne, are cel mai neobisnuit comportament, un fel de personalitate cu picioarele pe pamant”, a spus ea.

In cele din urma, Tse a ajuns la un acord cu procurorii, in urma caruia a pledat vinovat de conspiratie pentru importul de heroina in SUA. Evitarea unui proces i-a permis lui Tse sa isi reduca perioada de detentie si sa limiteze cantitatea de informatii care ar exista in dosarul public. Astazi, amploarea exacta a rolului sau in primul sindicat al heroinei ramane un mister. Nu stim cata heroina le-a furnizat lui Gong si Kwok si nici nu stim daca Kwok a fost singurul sau client. Apelurile catre familia si fostul avocat al lui Kwok au ramas fara raspuns.

Sentinta de noua ani de inchisoare a lui Tse a fost pronuntata la 26 septembrie 2000, desi in cele din urma a executat doar sase ani. Inchisoarea va marca inceputul unui al doilea capitol din viata lui Tse, oferindu-i ocazia de a invata de la traficantii de droguri din SUA.

De asemenea, a fost locul unde, se presupune, Tse si-a intalnit urmatorul partener.

Dupa ce a condus prin vegetatia luxurianta al Appalachiei rurale, Tse ar fi ajuns la Institutia Penitenciara Federala, din Elkton, Ohio, incatusat la maini, incatusat la picioare si legat cu lanturi in jurul mijlocului corpului.

Elkton este o inchisoare federala de securitate redusa. Este asezata in varful unui deal si are un gard cu sarme pentru a-i impiedica pe detinuti sa evadeze in padurea de pini din jur. Dar in interior, masurile de securitate nu sunt coplesitoare, spun fostii detinuti si personalul. Cei mai multi detinuti de acolo sunt fie infractori fara violenta, fie persoane care se apropie de finalul pedepsei si se pregatesc sa se reintegreze in societate.

„A fost un mediu diferit fata de mai multe inchisori in care am fost”, a declarat Charles King, un fost detinut care a ajuns la Elkton in 2006, anul in care Tse a parasit inchisoarea federala. „Erau mai multe brate deschise, mai primitoare”.

King si altii au spus ca inchisoarea era ca un campus universitar sigur. Detinutii locuiau intr-una dintre cele cateva cladiri cu etaj din beton, de tip dormitor, cu bai comune si spatii comune. Trei sau patru barbati dormeau in cabine mici si aglomerate, impartite de pereti de blocuri de zgura cu o inaltime de un metru si jumatate, destul de usor de vazut pe deasupra.

In 2002, la doi ani dupa condamnare si sentinta, Tse a declarat ca era aproape fara bani si a cerut o scutire de la plata cheltuielilor de judecata pentru a face apel sau pentru reducerea sentintei. In documentele depuse la tribunal, Tse a declarat ca nu detinea decat haine in valoare de 500 de dolari si 1.000 de dolari donati de prieteni si familie, desi este posibil ca el sa fi ales sa nu raporteze niciun fel de proprietati in afara SUA.

Inchisoarea a fost probabil o ajustare pentru Tse, dar daca avea probleme, cei din jurul sau nu au vazut acest lucru. Ben, pseudonimul unui fost detinut din Elkton care a vorbit cu CNN sub rezerva anonimatului, a declarat ca Tse era „un tip destul de dragut” care avea intotdeauna un zambet mare.

Ceilalti traficanti de droguri din acea inchisoare voiau sa faca cunoscut faptul ca erau „baieti mari”, a spus Ben. Tse, in schimb, era destul de umil, a spus Ben, si nu prea ii pasa de reputatie sau de reputatia de pe strada.

Elkton a gazduit aproximativ 1.500 de detinuti in timpul prezentei lui Tse. Ben a spus ca existau aproximativ doua duzini de detinuti care erau de etnie chineza, iar majoritatea vorbeau cantoneza. Tse era unul dintre ei. Un altul era Lee Chung Chak.

Lee s-a strecurat in SUA prin granita canadiana la 4 iulie 1994, pentru a coordona ceea ce trebuia sa fie o afacere importanta cu heroina, dar FBI-ul i-a descoperit pe asociatii sai.

Nu este clar daca Tse si Lee se cunosteau inainte de Elkton. Dar comunitatea de vorbitori de cantoneza din inchisoare era suficient de mica pentru ca Lee si Tse sa se fi intalnit aproape sigur. In momentul in care au fost amandoi eliberati in 2006, se simteau confortabil sa intre impreuna in afacerile cu droguri, dupa cum vor sustine mai tarziu autoritatile australiene.

Desi Tse a declarat guvernului american ca planuia sa deschida un restaurant dupa ce va iesi din inchisoare si si-a exprimat „marea durere” pentru trecutul sau infractional, el si Lee ar fi avut in vedere metamfetamina.

Metamfetamina devenea din ce in ce mai populara in SUA in perioada in care ei erau in inchisoare si reprezenta o oportunitate de afaceri potential mult mai profitabila decat heroina. Deoarece este produsa din substante chimice, nu din culturi, nu ar fi fost nevoie sa isi faca griji cu privire la faptul ca o recolta slaba ar fi afectat aprovizionarea, ceea ce se intampla in cazul heroinei.

Autoritatile australiene sustin ca, pana in 2010, Tse si Lee au format un sindicat al metamfetaminei pe care politia il numeste Sam Gor, o porecla care inseamna „fratele numarul trei” in limba cantoneza. Potrivit rapoartelor, membrii sai ii spun pur si simplu The Company.

Se crede ca Sam Gor este alcatuit din foste triade rivale care s-au unit in numele castigarii de bani, asa cum au facut Tse si Kwok cu mafia siciliana. Impreuna, aceste bande ar fi fabricat droguri sintetice la scara industriala in zone vaste din junglele slab supravegheate din Myanmar, acelasi loc de unde Tse ar fi procurat heroina pentru sindicatul sau in anii 1990.

Presupusa strategie a lui Sam Gor era simpla: sa produca suficienta metamfetamina pentru a crea o economie de scara si a reduce costul pe unitate. Apoi inunda piata cu acest produs ieftin si care creeaza dependenta pentru a atrage noi clienti si vedea cum se aduna banii.

Sindicatul a devenit una dintre cele mai mari operatiuni de trafic de droguri din istoria Asiei, potrivit autoritatilor australiene. A detinut – si este posibil sa detina in continuare – cea mai mare cota de piata a unei economii ilicite care, in 2019, a fost evaluata la o suma impresionanta cuprinsa intre 30 si 61 de miliarde de dolari.

Costul uman a fost „devastator”, a declarat Jeremy Douglas, reprezentantul regional pentru Asia de Sud-Est si Pacific al Biroului Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (UNODC). Numarul de consumatori raportate in tari precum Indonezia, Thailanda si Vietnam a crescut semnificativ din 2015, potrivit cifrelor furnizate de UNODC. Peste 206.000 de persoane din Asia de Sud-Est au solicitat tratament pentru consumul de metamfetamina in 2020, insa numarul real de dependenti este probabil mult mai mare din cauza stigmatului care inconjoara dependenta. Multe persoane care doresc ajutor aleg sa evite tratamentul sau, pur si simplu, este posibil sa nu aiba acces la aceleasi resurse la care ar avea acces in tarile occidentale.

Si mii de dependenti si traficanti de mica anvergura au fost ucisi de politie in tari care duc razboaie sangeroase impotriva drogurilor, cum ar fi Filipine.

Politia din Thailanda l-a arestat pe Lee in octombrie 2020, cu doar cateva luni inainte ca autoritatile olandeze sa-l prinda pe Tse in Amsterdam. Autoritatile australiene au sustinut ca Lee a jucat un „rol-cheie” in sindicatul de metamfetamina de miliarde de dolari. Un anchetator a declarat pentru Reuters ca „steaua lui Lee se ridicase pana la a fi un jucator egal sau chiar mai mare” decat Tse.

Aducerea lor in spatele gratiilor a fost o realizare extraordinara. Dar metamfetamina a continuat sa curga si fara ei.

UNODC a declarat ca autoritatile din Asia au confiscat 170.000 de kilograme anul trecut, un nou record, chiar daca majoritatea tarilor din regiune si-au sigilat granitele pentru a preveni raspandirea Covid-19. Preturile metamfetaminei nu au fost afectate, ceea ce inseamna ca aceste capturi nu au avut un impact semnificativ asupra aprovizionarii cu droguri, potrivit UNODC.

Expertii spun ca, pentru a pune cu adevarat capat comertului cu metamfetamina, autoritatile de aplicare a legii din Triunghiul de Aur trebuie sa abordeze cu seriozitate problemele sistemice care au permis traficantilor de droguri din regiune sa prospere timp de decenii, indiferent daca acestia produc heroina sau metamfetamina. Acest lucru inseamna gasirea unei solutii politice la razboiul civil din Myanmar, care dureaza de zeci de ani, astfel incat militiile sa nu mai apeleze la economii ilicite pentru a se finanta. Este o sarcina dificila, mai ales pentru o tara condusa de o junta militara care, la inceputul acestui an, a rasturnat un guvern ales in mod democratic.

Cand Scott, avocatul american care a ajutat la incarcerarea lui Tse, a auzit despre arestarea acestuia in ianuarie, a tresarit.

„Nu aveam nicio informatie despre faptul ca ar fi facut ceva cu metamfetamina”, si-a amintit Scott, care nu mai lucreaza la Departamentul de Justitie. „Evident, el s-a intalnit cu oameni”.

Scott si-a iubit slujba de procuror adjunct al SUA pentru Districtul de Est din New York, dar a spus ca, uneori, cazurile legate de droguri o lasau in conflict, mai ales intr-un oras liberal ca New York.

La sfarsitul anilor 1990, consecintele neintentionat dureroase ale razboiului impotriva drogurilor deveneau evidente. Pedepsele aspre menite sa descurajeze potentialii consumatori si traficanti de droguri au inundat inchisorile americane cu infractori non-violenti, dintre care majoritatea proveneau din comunitati minoritare.

„Multi dintre procurorii din acel birou puneau la indoiala cat de eficiente erau aceste legi”, a spus Scott.

Incarcerarea este menita sa pedepseasca infractorii si sa protejeze societatea de ei, dar este menita si sa ii reabiliteze.

In schimb, razboiul impotriva drogurilor a creat un cerc vicios. Traficantii de droguri au ajuns la inchisoare ani de zile datorita legilor dure de condamnare. Resurse limitate au fost dedicate pentru a-i determina pe infractori sa isi schimbe modul de viata. Astfel, inchisoarea a ajuns sa le ofere condamnatilor ocazia de a crea retele si de a invata unii de la altii.

Mai multe studii au aratat ca incarcerarea, in anumite circumstante, poate avea un efect criminogen – in loc sa descurajeze comportamentul infractional, il intareste. O analiza din 2002 a infractorilor condamnati in Jackson County, Missouri, a constatat ca infractorii care au fost incarcerati pentru trafic de droguri aveau de cinci pana la sase ori mai multe sanse de a comite o alta infractiune decat cei care au fost plasati sub supraveghere. Un alt studiu din 2012 a constatat ca, in unele cazuri, infractiunea plateste. Cei care au fost bagati dupa gratii au castigat, in medie, cu aproximativ 11.000 de dolari mai mult in venituri ilegale decat cei care nu au petrecut timp in inchisoare.

Calnan a spus ca a avut o dubla impresie cand numele barbatului care a stat calm in fata lui in Hong Kong a aparut in presa la mai bine de doua decenii de la intalnirea lor. Nu s-a mai gandit la Tse dupa condamnarea sa din 2000.

Nu s-a gandit niciodata ca Tse ar fi devenit, se presupune, „unul dintre cei mai mari traficanti internationali de droguri din toate timpurile”, a spus Calnan.

„Privind in urma, nu este deloc surprinzator”, a spus Calnan. „El (Tse) avea abilitatile necesare si, bineinteles, timpul petrecut in inchisoare creeaza o retea de retele”.

Calnan si-a dat seama mai tarziu ca dealerul de heroina cu succes moderat pe care l-a pus dupa gratii era suficient de inteligent pentru a conduce un imperiu criminal si suficient de istet pentru a sti cum sa foloseasca inchisoarea in avantajul sau.

„(Sunblock) incepe cu baietii din inchisoare care lucreaza in retea”, a spus Calnan. Cand a venit vorba de Tse Chi Lop, Calnan a spus: „Nu ma indoiesc… ca exact asta a facut si el”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: