Un colonel rus arata cum ar putea incepe razboiul nuclear cu NATO: „Explozie nucleara subacvatica in rada Tallinnului sau a Stockholmului”

externe

Propagandist rus

Un oficial militar rus in retragere a prezentat recent o posibila modalitate prin care tara sa ar putea ajunge sa intre intr-un conflict nuclear cu membrii Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), relateaza Newsweek.

Amenintarile Rusiei cu privire la un potential conflict nuclear cu Occidentul s-au intensificat pe parcursul invaziei in Ucraina. Numerosi oficiali de la Kremlin, lideri militari si propagandisti media au sugerat cu tarie ca ar putea fi lansate arme nucleare impotriva natiunilor occidentale, precum Statele Unite, Regatul Unit si Germania, care continua sa ofere ajutor Ucrainei.

La inceputul acestui an, presedintele rus Vladimir Putin a suspendat temporar participarea tarii sale la Tratatul nuclear New START incheiat in comun cu SUA, iar in martie a anuntat ca Moscova va construi instalatii de depozitare a armelor nucleare tactice in Belarus, tara condusa de un aliat apropiat al lui Putin, Alexander Lukasenko.

Sambata, Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a distribuit un clip cu colonelul rus in retragere Mihail Hodarionok. care apare la un program de stiri de stat discutand despre tensiunile cu natiunile de la Marea Baltica. El a avertizat Suedia, care nu a aderat inca la NATO, dar este in curs de aderare, impotriva unui comportament antagonist fata de Rusia. De asemenea, el a sugerat ca tensiunile din regiune ar putea duce la un conflict nuclear inevitabil cu alti membri NATO din zona baltica.

„Acest lucru ar duce, de fapt, la un conflict intre Federatia Rusa si NATO”, a declarat Hodarionok. „Iar acest conflict nu poate fi decat nuclear. Acesta este motivul pentru care locuitorii din Stockholm si Tallinn [capitala Estoniei] pot fi intrebati: ‘Aveti nevoie de ea?  Va imaginati macar o explozie nucleara subacvatica in rada Tallinnului sau a Stockholmului, care va va matura orasul cu un val? Va imaginati macar ca intreaga Mare Baltica ar putea fi coplesita de bombele noastre?’…. Am putea arunca atat de multe bombe incat v-ar lua 10 ani sa stergeti efectele, daca ati mai avea capacitatea si mijloacele de a face acest lucru”.

In iulie, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a renuntat la opozitia sa fata de aderarea Suediei la NATO. Finlanda a fost admisa oficial in aprilie, in timp ce alte natiuni baltice, precum Polonia, Estonia si Letonia, au fost admise intre 1999 si 2004. Unii experti au declarat ca aderarea Suediei la alianta ar transforma Marea Baltica intr-un „lac NATO”.

Articolul 5 din acordul NATO prevede ca natiunile membre vor considera un atac asupra uneia dintre ele ca fiind un atac asupra tuturor si vor oferi ajutorul militar necesar ca raspuns. Prin urmare, un atac al Rusiei impotriva unuia dintre acesti membri ar putea duce la un conflict international mult mai amplu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: