Un cuplu pakistanez, condamnat in Italia la inchisoare pe viata fiindca si-a ucis fata, care se opusese unei casatorii aranjate

externe

Italia, proces, pakistanezi, crima de onoare, inchisoare pe viata

Un tribunal din orasul italian Reggio Emilia a condamnat un cuplu pakistanez la inchisoare pe viata pentru ca si-a ucis fiica in varsta de 18 ani dupa ce aceasta a refuzat o casatorie aranjata, scrie cotidianul italian Corriere della Sera. Cadavrul lui Saman Abbas a fost gasit ingropat la o ferma din nordul Italiei in noiembrie 2022, la 18 luni de la disparitia ei.

Tatal ei, Shabbar Abbas, a fost arestat in Pakistan in august si extradat pentru a fi judecat pentru uciderea ei. Sotia lui, Nazia Shaheen, a fost condamnata in absenta. Se crede ca aceasta se ascunde in Pakistan. Un unchi al fetei, Danish Hasnain, a primit si el o pedeapsa de 14 ani de inchisoare pentru implicarea in uciderea fetei. Hasnain a fost retinut in temeiul unui mandat european de arestare in Franta in septembrie 2021.

Considerata, in cutumele tribale primitive „crima de onoare”, uciderea lui Saman Abbas a socat Italia. In urma disparitiei acesteia, uniunea comunitatilor islamice din tara a emis o fatwa – o hotarare religioasa – care respinge casatoriile fortate.

Saman Abbas emigrase impreuna cu familia sa din Pakistan in orasul agricol Novellara cand era adolescenta, potrivit presei italiene. Acolo, a inceput sa se intalneasca cu un barbat. O fotografie in care apare sarutandu-si prietenul pakistanez pe o strada din capitala regiunii, Bologna, ar fi starnit furia parintilor ei.

Anchetatorii italieni au declarat ca parintii ar fi vrut ca fiica lor sa calatoreasca in Pakistan pentru o casatorie aranjata in 2020, dar ea a refuzat. Potrivit presei italiene, ea ar fi trait sub protectia serviciilor sociale incepand cu luna octombrie a aceluiasi an, dar s-a intors in casa familiei din Novellara la sfarsitul lunii aprilie 2021, dupa care a disparut.

Imaginile de pe camerele de supraveghere difuzate de politie au aratat trei membri ai familiei lui Saman Abbas mergand cu lopeti, o ranga si o geanta albastra la 29 aprilie 2021. In ziua urmatoare, o inregistrare separata arata cum adolescenta disparuta paraseste casa impreuna cu parintii ei.

O autopsie a aratat ulterior ca Saman Abbas a suferit o fractura de gat, posibil ca urmare a faptului ca a fost strangulata. Ideea ca o crima poate fi „onorabila” provine din unele obiceiuri tribale, in care o acuzatie impotriva unei femei este perceputa ca aducand dezonoare familiei sale. Conform acestor obiceiuri, membrii de sex masculin ai familiei unei femei care are interactiuni cu barbati cu care nu este ruda – oricat de nevinovate – ar trebui mai intai sa o ucida pe femeie, apoi sa se razbune si pe barbat.

Grupurile pentru drepturile omului spun ca cele mai frecvente motive pentru „crimele de onoare” sunt atunci cand victima refuza sa accepte o casatorie aranjata sau a fost violata sau agresata sexual. Dar crimele pot fi comise si din motive mai banale, cum ar fi imbracarea intr-un mod considerat nepotrivit sau un comportament considerat neascultator.

In Pakistan, sute de femei sunt ucise in acest fel in fiecare an. Un numar mult mai mic de barbati sunt, de asemenea, ucisi in astfel de cazuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: