Un deputat roman sfideaza China si merge in vizita oficiala in Taiwan. Cum a reactionat ambasada Chinei acum cinci ani la o vizita similara

politica

Deputatul Catalin Tenita, ex-USR, anunta ca in luna martie va calatori in Taiwan, intr-o vizita oficiala. Beijingul a reactionat de fiecare data violent la astfel de vizite, sustinand ca Taiwanul este o provincie care-i apartine.

„La jumatatea lunii martie voi calatori in Taiwan, la invitatia Parlamentului Taiwanez si ca parte a delegatiei National Democratic Institute, pentru un conferinta parlamentara pe tema parlamentelor deschise catre cetateni. Lucru pe care ei il au si noi nu.

Si daca cineva incepe cu ‘One China Policy’, ii recomand sa citeasca modul in care Uniunea Europeana si Statele Unite definesc aceasta politica, fara reflexe din epoca noastra de ‘aur’.

Si sa priceapa ca noi trebuie sa invatam democratie si prosperitate de la cei care au facut democratie si prosperitate pentru poporul lor. Iar elita politica a Taiwanului a facut asta.

Voi reveni cu mai multe informatii despre cum s-a intamplat acest lucru, in viata politica, in societatea digitala, in educatie si sanatate, in antreprenoriat si productie industriala de varf”, a anuntat Tenita pe Facebook.

In urma cu cinci, patru parlamentari romani, printre care si Remus Cernea, au fost intr-o vizita in Taiwan, starnind furia ambasadei chineze. Guvernul PSD de atunci si-a cerut scuze si i-a retras lui Cernea pasaportul diplomatic.

„De curand, patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, iar asta nu numai ca nu e ceea ce doreste sa vada partea chineza, insa China se si opune acestui lucru. Speram ca persoanele implicate sa respecte intocmai preocuparile esentiale ale partii chineze, evitand repetarea intamplarilor care ar dauna relatiilor dintre China si Romania”, se arata in comunicatul Ambasadei Chinei la Bucuresti.

Ministrul de Externe de atunci, Titus Corlatean, a decis imediat retragerea „pasaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegatiei mentionate, in vederea anularii potrivit dispozitiilor legale in materie (…), avand in vedere faptul ca acesta nu mai detine calitatea necesara utilizarii acestui tip de document”.

„Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului ‘o unica China’ (‘one China policy’) si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza”, se arata in comunicatul MAE, care preciza ca „toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu R.P. Chineza”.

In comunicat se mai afirma ca MAE „dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: