Un fost informator al FBI, arestat si inculpat pentru ca a fabricat false acuzatii de coruptie impotriva fiului lui Joe Biden

externe

Joe Biden, comutare, pedeapsa, Hunter Biden

Justitia americana a anuntat joi inculparea unui fost informator al FBI, urmarit penal pentru ca a mintit si a fabricat false acuzatii de coruptie impotriva fiului lui Joe Biden, Hunter, acuzatii care au fost apoi recuperate de dreapta pentru a incerca sa-l destituie pe presedinte.

Alexander Smirnov, un fost informator al politiei federale, a fost arestat joi la Las Vegas, potrivit unui comunicat al procurorului special care conduce ancheta asupra lui Hunter Biden.

Acest barbat in varsta de 43 de ani este suspectat ca a mintit, acuzandu-i pe Joe si Hunter Biden ca au primit fiecare cinci milioane de dolari mita pentru a permite unei companii ucrainene de gaze, Burisma, sa scape de urmarire penala.

Potrivit rechizitoriului, citat de Associated Press, fostul informator „a furnizat FBI false informatii incriminatorii despre” Joe si Hunter Biden. O infractiune pentru care risca 25 de ani de inchisoare.

Aceasta noua rasturnare de situatie slabeste ancheta pentru destituirea lui Joe Biden condusa de republicani in Congres, cu cateva luni inainte de o probabila noua infruntare intre democrat si Donald Trump pentru Casa Alba.

Dreapta il acuza pe Joe Biden, pana acum fara dovezi concludente, ca si-a folosit influenta atunci cand era vicepresedintele lui Barack Obama (2009-2017) pentru a-i permite fiului sau Hunter sa desfasoare afaceri controversate in Ucraina si China.

Povestea lui Smirnov s-a scurs in sfera publica si a devenit o piesa centrala pentru alimentarea acestor suspiciuni. Dar aceasta este o poveste complet inventata, potrivit rechizitoriului.

Potrivit anchetei, pontul dat de informator nu se potriveste din cauza unei probleme de cronologie. In 2020, informatorul a declarat unui agent FBI ca a avut o reuniune cu responsabili ai Burisma „in 2015 si/sau 2016, in timpul administratiei Obama/Biden”.

Membrii acestei companii de gaze ucrainene i-ar fi marturisit atunci ca l-au angajat pe Hunter Biden in consiliul lor de administratie pentru „a se proteja, prin intermediul tatalui sau, de orice fel de probleme”, potrivit informatorului. Un serviciu pentru care „au platit in mod special cate 5 milioane de dolari” lui Joe Biden si fiului sau.

Acest scenariu parea sa se potriveasca cu demiterea, in 2016, a unui procuror ucrainean care ancheta cazul Burisma. O decizie in spatele careia republicanii vad mana lui Biden.

Insa ancheta a dezvaluit ca Smirnov a intrat in contact cu Burisma abia in 2017, dupa ce Donald Trump ajunsese la putere. La acea data, Joe Biden „nu avea niciun mijloc de a influenta politica americana”, a subliniat rechizitoriul.

Informatorul „si-a transformat contactele de rutina si obisnuite de afaceri cu Burisma din 2017 (…) in acuzatii de coruptie” impotriva lui Joe Biden, continua documentul. Si a asteptat pana in 2020 sa o faca, „dupa ce s-a manifestat impotriva (…) candidaturii sale” la Casa Alba.

Om de afaceri Hunter Biden este tinta favorita a republicanilor in Statele Unite, care alimenteaza suspiciunile cu privire la afacerile sale din Ucraina si China din timpul epocii Obama. Dar ancheta judiciara in curs asupra fiului presedintelui nu a reusit pana acum sa sprijine aceste acuzatii.

Ancheta a evidentiat in special problemele sale cu dependenta de droguri si alcool – pe care sustine ca le-a depasit – si a condus la doua puneri sub acuzare impotriva lui: una pentru evaziune fiscala, iar cealalta pentru detinerea ilegala a unei arme de foc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: