Un fost lider al gruparii Proud Boys, condamnat la 22 de ani de inchisoare in cazul rebeliunii din 6 ianuarie 2021

externe

Proud Boys, pedeapsa, inchisoare, 6 ianuarie 2021, Donald Trump

Fostul lider al Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost condamnat marti la 22 de ani de inchisoare pentru orchestrarea unui complot esuat menit sa-l mentina pe Donald Trump la putere dupa ce republicanul a pierdut alegerile din 2020. Este cea mai dura pedeapsa care a fost pronuntata pana acum pentru atacul de la Capitoliul SUA.

Tarrio, in varsta de 39 de ani, a pledat pentru clementa inainte ca judecatorul sa impuna pedeapsa cu inchisoarea, care se adauga la cele de 18 ani date fondatorului Oath Keepers, Stewart Rhodes, si fostului lider al Proud Boys, Ethan Nordean, pentru conspiratie si altor condamnari pentru revolta din 6 ianuarie 2021.

Tarrio, care a condus grupul neofacist pe masura ce acesta a devenit o forta in cercurile republicane principale, a ridicat mana si a facut un gest de „Victorie” cu degetele in timp ce a fost condus afara din sala de judecata in tinuta portocalie de inchisoare.

Sentinta sa vine in momentul in care Departamentul de Justitie se pregateste sa-l judece pe Trump in acelasi tribunal din Washington, sub acuzatia ca presedintele de atunci a complotat ilegal pentru a se agata de puterea pe care stia ca i-a fost retrasa de alegatori.

Ridicandu-se pentru a lua cuvantul inainte de pronuntarea sentintei, Tarrio a numit ziua de 6 ianuarie o „rusine nationala” si si-a cerut scuze ofiterilor de politie care au aparat Capitoliul si legislatorilor care au fugit de frica. „Nu sunt un fanatic politic. A provoca daune sau a schimba rezultatele alegerilor nu a fost scopul meu”, a declarat Tarrio. „Va rog sa aveti mila de mine”, a spus el.

Judecatorul districtual american Timothy Kelly, care a fost numit in functie de Trump, a declarat ca Tarrio a fost motivat de „zelul revolutionar” pentru a conduce conspiratia. Observand ca Tarrio nu a manifestat anterior nicio remuscare in mod public pentru crimele sale, judecatorul a spus ca o pedeapsa aspra este necesara pentru a descuraja viitoarele violente politice.

Procurorii cerusera 33 de ani in spatele gratiilor pentru Tarrio, descriindu-l drept liderul unui complot care urmarea sa foloseasca violenta pentru a spulbera piatra de temelie a democratiei americane si pentru a anula victoria electorala a democratului Joe Biden in fata republicanului in exercitiu Trump.

Tarrio nu se afla la Washington, D.C., cand membrii Proud Boys s-au alaturat miilor de sustinatori ai lui Trump, care au spart geamuri, au batut politisti si s-au revarsat in camerele Camerei si Senatului, in timp ce legislatorii se intalneau pentru a certifica victoria lui Biden. Dar procurorii spun ca rezidentul din Miami a organizat si a condus asaltul Proud Boys de la distanta, inspirandu-i pe adepti cu carisma si inclinatia sa pentru propaganda.

Tarrio fusese arestat cu doua zile inainte de revolta de la Capitoliu, fiind acuzat ca a deteriorat un banner al organizatiei Black Lives Matter in timpul unui miting anterior in capitala natiunii, si s-a conformat ordinului unui judecator de a parasi orasul dupa arestare.

Judecatorul a subliniat mesajele lui Tarrio care aclamau atacul de la Capitoliu si rolul Proud Boys in acesta.

„Nu faceti nicio greseala”, a scris Tarrio intr-un mesaj. „Noi am facut asta”. Intr-o alta postare, in timp ce baietii mandri se imbulzeau la Capitoliu, Tarrio a ordonat: „Faceti ceea ce trebuie facut”. Intr-un chat de grup criptat al Proud Boys, mai tarziu in acea zi, cineva a intrebat ce ar trebui sa faca in continuare. Tarrio a raspuns: „Faceti-o din nou”.

El este ultimul lider al Proud Boys condamnat pentru conspiratie care isi primeste pedeapsa. Alti trei lideri Proud Boys gasiti vinovati de un juriu din Washington de acuzatia de conspiratie au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 15 si 18 ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: