Un grup de hackeri a preluat controlul informatic intr-o fabrica de ingrasaminte din Belarus si cere eliberarea detinutilor politici

externe

lukasenko, belarus

Un grup cunoscut sub numele de Cyberpartisans afirma ca a spart computerele si sistemele de securitate ale unui important producator belarus de compusi de azot si ingrasaminte si cere eliberarea detinutilor care au fost arestati in timpul protestelor impotriva alegerilor prezidentiale contestate din 2020, relateaza RFE/RL.

Grupul a afirmat ca a preluat controlul asupra tuturor conturilor de e-mail interne ale uzinei Hrodna Azot din regiunea Homel, precum si asupra a sute de calculatoare, servere apartinand instalatiei, precum si asupra sistemului de securitate si a camerelor de supraveghere din cladirile uzinei. In plus, centrul de incalzire al uzinei a incetat sa mai functioneze din cauza atacului cibernetic.

Hackerii spun ca isi vor anula operatiunea in schimbul eliberarii tuturor lucratorilor fabricii incarcerati pentru ca au participat la protestele din 2020 impotriva rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidential care l-a desemnat castigator pe conducatorul autoritar Aleksandr Lukasenko. Hackerii cer, de asemenea, eliberarea altor 75 de detinuti politici cu afectiuni medicale.

Site-ul web al Hrodna Azot nu a mai fost accesibil din 17 aprilie.

Reprezentantii oficiali ai Hrodna Azot au refuzat sa comenteze si au inchis telefonul atunci cand corespondentii RFE/RL au sunat pentru a solicita un comentariu.

Iuliana Sametavets de la grupul Cyberpartisans a declarat pentru RFE/RL ca atacul cibernetic a fost pregatit timp de mai multe luni.

„Atacul a fost suficient de mare si este posibil sa fi afectat nu numai documentatia si retelele, ci si productia”, a declarat Sametavets, adaugand ca atacul a dezvaluit slabiciunea sistemelor electronice utilizate de fabricile din Belarus.

Un numar nespecificat de lucratori ai fabricii de ingrasaminte au fost arestati in timpul si dupa mitingurile din 2020, iar multi dintre ei au fost ulterior condamnati la pedepse grele cu inchisoarea.

In februarie 2023, un tribunal din regiunea Homel a condamnat 10 activisti ai Raboci ruh (Miscarea muncitorilor), formata din lucratori de la Hrodna Azot, sub acuzatia de inalta tradare si crearea unui grup extremist. Miscarea Raboci ruh a fost creata in 2020 pe fondul protestelor la nivel national impotriva realegerii contestate a lui Lukasenko.

Toti membrii grupului, care au fost judecati in noiembrie 2023, au pledat nevinovati.

Miscarea a incercat sa organizeze greve la Hrodna Azot si la o alta fabrica, Belarusian Steel Works (BMZ), situata tot in regiunea Homel din sud-estul tarii.

Anchetatorii sustin ca activistii au colectat informatii secrete si le-au transmis reprezentantilor si organizatiilor din tari straine, inclusiv din Statele Unite si Lituania.

Lukasenko, in varsta de 69 de ani, si-a intarit controlul asupra tarii de la alegerile din august 2020 prin arestarea a zeci de mii de persoane. Temandu-se pentru siguranta lor, majoritatea membrilor opozitiei au fugit din tara.

Occidentul a refuzat sa recunoasca rezultatele alegerilor si nu il considera pe Lukasenka drept liderul legitim al tarii. Multe tari au impus mai multe runde de sanctiuni impotriva regimului sau ca raspuns la suprimarea disidentei din tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: