Cat costa sustinerea Kremlinului. Cunoscut jurnalist german, prins ca a primit 600.000 de euro de la oligarh rus

externe

Un jurnalist occidental german, care a fost considerat multa vreme unul dintre cei mai importanti experti independenti in politica Rusiei, a primit cel putin 600.000 de euro in plati de la companii offshore legate de un oligarh apropiat de Vladimir Putin, potrivit unor dosare aparute in presa, potrivit The Guardian.

Hubert Seipel, regizor si autor premiat, care scrie pentru companiile germane de televiziune si radio ARD si NDR, ar fi primit acesti bani pentru a-si continua munca la doua carti care descriu ascensiunea lui Putin la putere si prezinta portrete descrise de multi ca punandu-l pe presedintele rus intr-o lumina buna.

Cazul este unul dintre primele care leaga un jurnalist occidental influent de plati semnificative in ceea ce ar putea fi vazut de unii ca incercari ale actorilor pro-Putin sa asigure o acoperire pozitiva in mass-media internationala.

Dezvaluirile vor avea, probabil, un ecou in toata Germania, unde, dezbaterile privind rolul jucat de elitele politice si economice in mentinerea la putere a lui Putin continua de la invazia de anul trecut, nu in ultimul rand din cauza dependentei celei mai dezvoltate economii europene a UE de petrolul si gazele rusesti.

Unul dintre putinii jurnalisti din lume care au avut contacte directe si regulate cu liderul rus, Seipel, care a recunoscut ca s-a intalnit cu Putin „de aproape 100 de ori”, a recunoscut ca a primit bani din conturi legate de oligarhul Alexei Mordashov, un magnat al otelului si din domeniul bancar, care a fost sanctionat anul trecut pentru legaturile sale stranse cu Kremlinul.

El nu a confirmat sumele primite, desi documentele publicate contin detalii despre plati in valoare totala de 600.000 de euro care par a fi legate de a doua carte.

Seipel a confirmat ca a primit sprijin de la Mordashov, spunand ca „sprijinul sau se refera exclusiv la proiectele de carte”. Subliniind ca a ramas impartial, magnatul a spus ca „Intotdeauna am stabilit limite legale clare care mi-au garantat independenta”.

Documentele si raspunsul lui Seipel arata ca platile au fost pentru o biografie din 2015 numita „Putin: Inner Views of Power ” („Putin: Vederi din interior asupra puterii”) si un titlu din 2021, „Putin’s Power: Why Europe Needs Russia” (Puterea lui Putin: De ce are Europa nevoie de Rusia”), ambele scrise initial in germana.

Seipel nu pare sa fi dezvaluit platile editorului sau. In raspunsul catre The Guardian, Hoffmann und Campe, editura la care a publicat Seipel, a spus ca nu a stiut despre plati.

„Editura nu a avut cunostinta despre acuzatiile pe care le-ati facut impotriva lui Hubert Seipel cu privire la `venituri din sponsorizare`. In cazul in care acestea se dovedesc a fi adevarate, ne rezervam dreptul de a lua masuri suplimentare in legatura cu cartile care au fost contractate, in 2013 si, respectiv, 2016, de conducerea de atunci pe baza unui documentar TV”, a spus un purtator de cuvant.

Informatia a aparut din proiectul Cyprus Confidential – o arhiva de 3,6 milioane de inregistrari offshore care a fost transmisa catre Consortiul International de Jurnalisti de Investigatie (ICIJ) si Paper Trail Media din Germania, care a partajat accesul cu The Guardian si alti parteneri.

UE l-a descris pe Mordashov  drept unul dintre membrii „elitei lui Putin” care „a beneficiat de pe urma legaturilor sale cu factorii de decizie rusi”. El detine un pachet de actiuni la Rossiya Bank, descrisa drept creditor al elitei Rusiei si a fost cel mai mare actionar la Tui, cel mai mare operator de turism din Europa – o investitie inghetata in prezent in temeiul masurilor de sanctiuni. Mordashov a fost unul dintre liderii de afaceri care s-au prezentat la Kremlin pe 24 februarie 2022, la cateva ore dupa invazia Ucrainei.

Mordashov a refuzat sa comenteze platile catre Seipel. Ca raspuns la intrebarile cu privire la sanctiunile impuse lui, purtatorul de cuvant a spus: „Tot ceea ce [Mordashov] a construit si realizat a fost realizat prin practici comerciale corecte si respectarea stricta a reglementarilor”.

Dosarele includ un acord intitulat „Actul de sponsorizare”, semnat in martie 2018 de Seipel si de un director al unei companii inregistrate in Insulele Virgine Britanice (BVI) numita De Vere Worldwide Corp, si un alt martor.

Documentele din aceasta perioada indica proprietarul final al De Vere ca fiind un manager de rang inalt in grupul Severstal al lui Mordashov.

Plata de 600.000 de euro este descrisa drept sponsorizare pentru o carte pe care Seipel planuia sa o scrie si pentru care avea deja un contract de editare. In actul de sponsorizare se stipuleaza ca „scrie o carte (sic) despre mediul politic din Federatia Rusa”, care urma sa fie publicata in 2019.

Sponsorul proiectului, conform actului, s-a angajat sa „sustina dezvoltarea acestui proiect” si „sa puna aceasta dezvoltare politica si istorica la dispozitia unui public mai larg”. Seipel urma sa primeasca, de asemenea, „sprijin logistic si organizational” in timpul cercetarilor sale in Rusia si nu avea obligatia de a da banii inapoi in cazul in care cartea nu era publicata.

Actul mai spunea ca scriitorul urma sa lucreze independent: „Autorul nu va avea nicio obligatie fata de sponsor in legatura cu proiectul (fie in ceea ce priveste continutul sau compozitia cartii sau altfel) sau finalizarea acestuia”.

Alte documente sugereaza ca Seipel a fost platita in doua rate, cea de-a doua avand loc in prima jumatate a anului 2019, dintr-un cont la Sovcombank rusesc privat.

Platile par sa fi urmat rute intortocheate prin structuri offshore detinute de Mordashov si asociatii sai si gestionate de furnizori de servicii corporative din Cipru.

O nota scrisa de mana in actul de sponsorizare din 2018 spune: „Act similar semnat de Cavern 08/2013: biografia lui Putin”. Cavern este posibil sa fie o companie inregistrata in BVI numita Cavern Ventures Ltd, care pare sa fie conectata la Severstal.

Intr-un raspuns catre Guardian, Seipel a recunoscut ca a primit bani de la Mordashov. El a spus ca doreste sa se cunoasca faptul ca „sprijinul lui [Mordashov] se refera exclusiv la proiectele de carte” si ca „niciodata nu a primit bani pentru filme si interviuri de televiziune de la terti”.

El a condamnat ceea ce a spus ca sunt incercari de a-l incadra drept „un tip special de agent secret jurnalistic” cu o pozitie pro-Kremlin si anti-SUA. El a spus ca, de-a lungul unei lungi cariere, a „descris lumea asa cum este, nu asa cum ar trebui sa fie”. Nicio dovada de suspiciune de partinire nu a fost gasita vreodata in munca sa de catre cei care i-au acordat cele mai mari premii media din Germania, a spus el.

Cartile sale au fost rezultatul a opt ani de calatorii si cercetari extinse si au „dus la discutii aprinse si lupte ideologice” si ca de fapt nu au fost gasite erori „in niciuna” dintre ele, a spus Seipel.

La publicare, cartile au fost salutate de unii critici care l-au laudat pe Seipel pentru abordarea lui noua fata de Putin, dar ridiculizate de altii. Frankfurter Allgemeine Zeitung l-a numit „amicul lui Putin”, dupa primirea pozitiva in 2016 a versiunii in limba rusa a cartii sale „Putin: Inner Views of Power in Moscow”, la care a participat insusi Putin, in timp ce Suddeutsche Zeitung a spus ca Seipel „a devenit efectiv reprezentantul legal al lui Putin – prin excluderea faptelor”.

Pentru documentarul lui Seipel „Ich Putin – Ein Portrat” (Eu, Putin – un portret), a primit acces exclusiv la presedinte, urmandu-l in toata Rusia. Il arata pe Putin vanand caprioare rosii in Siberia si mergand prin Moscova cu o limuzina, insotit de Seipel, fiind lins la ureche de cainele sau pe marginea piscinei dupa o inot sau jucand hochei pe gheata.

Documentarul a fost vizionat de 1,85 milioane de oameni cand a fost difuzat pentru prima data in 2012, o cota de piata de 10,9% si a fost ulterior difuzat de 51 de ori, potrivit postului NDR.

Seipel, care a realizat primul interviu televizat cu avertizorul de integritate american Edward Snowden dupa sosirea sa la Moscova in 2014, a fost acuzat ca este „prea pro-rus”. Intr-o emisiune de radio din 2021, el a negat ca ar fi primit bani din Rusia in schimbul unor referiri favorabile. Intrebat de prezentator daca a primit bani, acesta a raspuns: „Ati pierdut contactul cu realitatea? Nu!”.

NDR a spus ca nu stie despre contractul de sponsorizare si ca a luat acuzatiile „foarte in serios”. „Seipel ar fi trebuit sa informeze (NDR) despre un posibil conflict de interese, cum ar fi o plata”, a adaugat NDR, anuntand ca a blocat accesul la filme pana la noi informatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: