Un „medic de TikTok”, care-si vindea „leacurile” online sutelor de mii de urmaritori, arestat in Africa de Sud

externe

medic fals, Tik Tok, Africa de Sud, naivi, urmaritori, medicamente, vanzare

Vedetele de carton facute de retelele sociale reprezinta un fenomen nu doar in Romania, ci si in alte tari. In Africa de Sud, de pilda, un individ care avea sute de mii de urmaritori pe TikTok si se imbogatise vanzandu-le medicamente recomandate „dupa ureche”, a fost arestat de politie.

Matthew Lani a fost prins dupa ce, pretinzandu-se in continuare medic, a incercat sa intre intr-un spital din Johannesburg, deghizandu-se cu o masca chirurgicala si un stetoscop. El a incercat sa scape din custodia politiei sarind de la fereastra unei bai, inainte de a fi prins.

Departamentul de Sanatate din provincia Gauteng a emis o declaratie in care se spune ca Lani a folosit frecvent spitalul Helen Joseph din Johannesburg, unde a fost prins, pentru a „crea continut inselator sub pretextul ca este un medic calificat”.

El avea aproape 300.000 de urmaritori pe TikTok inainte ca contul sau sa fie inchis. El a deschis apoi un altul, care are peste 50.000 de urmaritori.

Arestarea sa urmeaza unei „vanatori” care a durat mai multe saptamani, dupa ce au aparut intrebari cu privire la calificarile sale.

Lani sustine ca ar fi obtinut o diploma de medic la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, fapt negate de institutia in cauza. Mai mult, Departamentul de Educatie afirma ca Lani nu a obtinut nici macar certificatul de absolvire a scolii generale.

Acesta ar fi incercat sa induca in eroare autoritatile spunand ca numele sau real este Dr. Sanele Zingelwe – un medic intern de la Spitalul Tertiar Provincial Tembisa. Adevaratul Zingelwe a deschis un dosar penal impotriva lui Lani, acuzandu-l de frauda.

Potrivit BBC, Lani este doar cea mai recenta persoana care a fost arestata dupa ce s-a dat drept medic in Africa de Sud. Surse din ministerul sud-african al Sanatatii afirma ca in ultimii trei ani au avut loc aproximativ 124 de astfel de cazuri, toate soldate cu arestari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: